NA24.no

Millionkontrakt på stikkontakt

SISTE STIKK: Oppfinnelsen til mastergradsstudent Nima Shahinian skal snart ut på markedet. Stikkontak ten «Flow» skal selges både i Norge og i utlandet. foto: kay stenshjemmet
SISTE STIKK: Oppfinnelsen til mastergradsstudent Nima Shahinian skal snart ut på markedet. Stikkontak ten «Flow» skal selges både i Norge og i utlandet. foto: kay stenshjemmet Foto: Kay Stenshjemmet (Romerikes Blad)
Sist oppdatert:
Nima Shahinians eksamensbesvarelse har åpnet dørene til et industrielt eventyr.

En nysignert royaltyavtale på stikkontakten «Flow» vil gi ham millioninntekter de neste årene, skriver Romerikes Blad.

Allerede nå, før det unike strømuttaket er i salg i butikkene, kan studenten glede seg over en velfylt bankkonto som følge av kontraktsinngåelsen.

- Det er helt rått. Nå får jeg muligheten til å realisere mange drømmer, sier Nima Shahinian, som umiddelbart etter første pengeoverføring kunne gjøre en etterlengtet investering.

- Jeg har kjøpt meg en 3D-printer. Den sto øverst på ønskelista, smiler den 32 år gamle studenten, vel vitende om at han har en lysende økonomisk framtid i sikte.

- Royalty innebærer at jeg vil få betalt for hver enkelt enhet som selges. Signalene fra markedet vitner om enorm interesse for produktet, sier han.

Se video nederst i saken!

Avtalen om enerett til produksjon og salg av «Flow» har han inngått med teknologibedriften Home Control AS på Ås.

Designsuksessen han nå opplever kommer snaue to år før han er ferdig med mastergraden ved Institutt for produktdesign ved Høgskolen i Oslo og Akershus på Kjeller.

- Dette er jo en eventyrlig start på karrieren. Jeg er selvfølgelig veldig glad over å ha funnet en samarbeidspartner som vil produsere og selge stikkontakten min i stort omfang, både nasjonalt og på verdensbasis, sier han.

Rett inn i kontakten

Som de fleste eventyr starter også Shahinians suksesshistorie med «det var en gang» – for hans del i 2012 med en eksamensbesvarelse på høyskolen. Oppgaven handlet om universell utforming.

– Utfordringen var å utvikle et nytt produkt, eller videreutvikle et eksisterende på en måte som innebærer at mennesker, uavhengig av fysiske begrensninger, kan gjøre nytte av det. Jeg tok for meg en ordinær stikkontakt og videreutviklet den slik at støpselet helt uten anstrengelser går rett inn i stikkontakten, forteller Shahinian.

(artikkelen fortsetter under bildet)

KJELLER: Nima Shahinian.fant opp en ny kontakt og har fått millionavtaler.


Oppfinnelsen vil gi blinde og andre med fysiske begrensninger, for eksempel revmatikere, en langt enklere oppgave når de to komponentene skal kobles.

- Jeg tror alle, uavhengig av funksjonsnivå, av og til plundrer med å få støpselet inn i hullene på kontakten. Det er et irritasjonsmoment. Nå er problemet løst gjennom en helt ny unik utforming, forteller Shahinian.

Med eksamensbesvarelsen ble han belønnet med toppkarakter på høyskolen og fikk i tillegg Norsk Designråds gjeve pris «Unge talenter» i 2013. Også en gjesteopptreden i talkshowet Lindmo fulgte som følge av prisen.

- Det lå jo i lufta allerede da at jeg hadde utviklet noe fornuftig, som alle kunne ha glede av, smiler designeren.

Drepende mothold

Veien fra hederlig omtale og medieoppmerksomhet til den nylig inngåtte millionavtalen har ikke vært problemfri.

Selv et «spøkelse» fra gamle Nazi-Tyskland ga seg tilkjenne da Shahinian startet arbeidet med å få stikkontakten patentert.

- En tid etter at patentsøknaden var levert inn, kom det et såkalt «drepende mothold» fra Tyskland. Det føltes ikke bra, og kunne i verste fall satt en stopper for meg, forteller han.

AVTALEN: Her undertegner Nima Shahinian avtalen med Home Control As. Firmaets oppfinner Per Hopsø, foreviger kontraktsinngåelsen.

En designer under Hitlers regime hadde nemlig vært inne på nærliggende tanker rundt en ny form for stikkontakter.

- Men vi vant likevel fram med patentering. Ulikhetene på mitt og den avdøde designerens stikkontakt ble vurdert som så store at patentet gikk i orden. Heldigvis, smiler Shahinian.

Designet askedetektor

Det å finne fram til rett samarbeidspartner for produksjon og salg har også vært krevende.

- Store internasjonale konsern har vist interesse for produktet mitt, men det er mange ting som skal ivaretas – ikke minst mine egne. Jeg valgte til slutt et norsk firma, ikke bare av økonomiske årsaker, men fordi jeg ikke mister kontrollen med produktet. Jeg vil jobbe tett med dette selskapet framover, og føler meg veldig godt ivaretatt, sier Shahinian.

Selv om den ambisiøse student har nådd sitt høydepunkt i karrieren så langt, har han tidligere meritter å vise til.

Tidligere i år har han sammen med medstudent Anders Aannestad vært med å utvikle en mye omtalt askedetektor knyttet til flytrafikk etter vulkanutbrudd.

Utviklingen skjedde i samarbeid med Kjeller-bedriften Nicarnica Aviation.

Også en spesiell type racingbil produsert hos Lotus kan krediteres studentens genuine interesse for aerodynamiske former.

Et gigantisk marked for «Flow»

Home Control AS har enorme forventninger til «Flow». Flere personer er nå i full sving med å jobbe produktet inn på verdensmarkedet.

- Store butikkjeder som Elkjøp og kraftselskaper i inn- og utland, kommer til å selge «Flow». Avtaler er på plass. I disse dager styrker vi staben med tanke på markedsføring og salg i Norge og utlandet. Dette er veldig spennende, og vi er svært tilfreds med å ha fått i stand en avtale med Nima Shahinian, sier markedsdirektør i teknologibedriften, Yngvar Pettersen.

Slankere lommebok

Han ble klar over studentens unike produkt via media, og har i lang tid arbeidet for å få på plass en avtale om produksjons- og salgsrettigheter.

- Store internasjonale konsern har vært inne i bildet. Vi priser oss lykkelig over at valget falt på oss. Vi har også knyttet til oss Nima for videre produktutvikling. Design er et område vi ikke har vært dyktige nok på. Nå har vi kompetansen, sier Pettersen, som ikke vil kommentere det økonomiske innholdet i avtalen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

SIKRET SEG RETTIGHETER: Markedsdirektør Yngvar Pettersen (t.v.) og daglig leder Per Hopsø i Home Control AS.


- Men for å si det på en annen måte – vår lommebok er nok slankere enn Nimas akkurat nå, sier han spøkefullt.

Home Control AS arbeider for å få «Flow» ut i butikkene allerede før jul.

Undersøkelser som er gjort i markedet, gjør at Pettersen er trygg på en langvarig salgssuksess og følgelig store volumer av «Flow» ut til boligeiere og offentlige institusjoner i inn- og utland.

- Det som også i tillegg vil gjøre denne stikkontakten til et produkt i særklasse, er at vi utstyrer innmaten i «Flow» med egne tekniske patenter. Vårt fagfelt er såkalt smart-hus-teknologi, forteller Pettersen.

Via en mobil-app kan man eksternt styre hver strømutgang i boligen for seg, og man kan gi hver utgang et unikt navn i appen.

- Man kan styre alt ifra temperaturen på panelovner til en kaffetrakter eller en hjørnelampe. Det er ingen begrensninger, forklarer Pettersen.

Ifølge samme mann er strømbesparelsen på 30 til 40 prosent .

- Kraftleverandører verden over er opptatt av å kunne tilby denne typen løsninger til kundene sine, sier han.

Flere varianter

Markedet vurderer han med andre ord som enormt.

- Stikkontakter finnes over alt. Det er milliarder av dem. Vi har stor tro på at vi skal klare å produsere «Flow» i flere varianter for det internasjonale markedet, sier Pettersen.

Har aldri opplevd lignende

- Det krever sin mann eller kvinne å løfte et prosjekt som dette. Nima har gjort det. Det forteller det meste.

Uttalelsen kommer fra instituttleder ved produktdesign på Høgskolen Oslo og Akershus, professor Gunnar H. Gundersen.

- Det er jo mål som dette vi hele tiden arbeider for i undervisningen, i håp om at studentene våre skal kunne realisere egne designprosjekter når de er ferdig med utdanningen hos oss. At Nima har klart dette parallelt med masterstudiene er veldig spesielt. Det er bare å gratulere, sier en stolt instituttleder.

Han har aldri tidligere opplevd at noen av studentene har sikret seg en avtale av en slik dimensjon som Shahinian nå har gjort.

- Vi har hatt flere studenter som har hatt suksess med egne produkter i markedet. Men å løfte et egenutviklet produkt fra skrivebordet og ut i verden i en slik målestokk som dette er helt unikt, sier Gunnar H. Gundersen.


Les flere saker fra Romerikes Blad!

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere