Millionkontrakter uten anbud

Selskapet IFS har vært hoffleverandør av it-løsninger til Forsvaret i ti år - uten konkurranse. Denne praksisen vil forsvarssjef Sverre Diesen fortsette.

21.02.06 07:30

På bakgrunn av en forberedende anbudsprosess som fant sted helt tilbake i 1994, vil forsvarssjef Sverre Diesen også gi IFS kontrakter verdt flere hundre millioner kroner flere år framover, uten å slippe andre levereandører til.

Diesen vil videreføre en gammel it-kontrakt med IFS innenfor program Golf.

Men måten IFS sikret seg den første kontrakten på i 1997 viser seg å være så kontroversiell at forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen nøler med å følge forsvarssjefens klare råd.

Snappet hovedkontrakt
Etter to måneders fullstendig hemmelighold innrømmer Forsvaret nå etter sterkt press at det aldri var noen anbudsrunde i vanlig forstand da IFS i 1997 fikk kontrakten på å levere en logistikkløsning for Luftforsvaret.

Det er denne it-løsnigen Diesen nå vil gjenbruke i hele Forsvaret.

I en prekvalifisering blir selskaper godkjent som mulige leverandører til det aktuelle oppdraget. Det betyr ikke at innkjøpet nødvendigvis skjer etter en anbudsrunde. Det kan også foretas direktekjøp, eller kjøp gjennom forhandlinger.

TV 2 Nettavisen kan nå avsløre at IFS kom inn som en underleverandør for Oracle i en såkalt prekvalifisering i 1994, og endte opp med å snappe den verdifulle hovedkontrakten tre år senere.

Klikk på bildet for å forstørre.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen skulle ha tatt en beslutning om fremtiden til milliardsatsingen Golf før nyttår, men hun har ennå ikke klart å bestemme seg. Statsråden innrømmer at hun fortsatt ikke har full oversikt.

- Jeg er veldig opptatt av at vi ikke skal bygge videre på feil premisser, sier hun.

Seks leverte tilbud
Forsvarsledelsen hevder det ble avklart hvilket tilbud markedet kunne gi på it-løsningen IMAS gjennom en kunngjøring i Norsk Lysningsblad sommeren 1994.

I den utlyste prekvalifiseringen, som skulle sile ut leverandører til konkurransen om IMAS, står det tydelig at utelukkende de som bestod prekvalifiseringen ville få anledning til å delta i selve anbudet.

Forsvaret opplyser at 56 selskaper meldte sin interesse, men bare seks selskaper leverte tilbud. IFS leverte aldri noe tilbud, bekrefter underdirektør Birgitte Frisch i Forsvarets logistikkorganisasjon.

To selskaper ble innkalt til kontraktsforhandlinger. Valget falt på Oracle. Forsvaret nekter å opplyse navnet på selskapet som tapte konkurransen.

Forkastet løsning
Etter en prøveperiode på ni måneder forkastet Forsvaret løsningen fra Oracle fordi den ikke var tilfredsstillende.

Men underleverandøren ISF ble ikke diskvalifisert – tvert i mot. Forsvaret valgte i 1997 å gi underleverandøren hovedkontrakten – uten å gå ut med noen ny utlysning - noe som er vanlig når prekvalifiseringen går over lang tid. Dette for å få med eventuelt nye selskaper og nye løsninger, og dermed sikre et best mulig tilbud gjennom konkurranse.

Forsvaret gikk heller ikke tilbake til de seks opprinnelige tilbyderne.

- Konklusjonen var at en videreføring av IFS, som allerede var med i den valgte leverandørkonstellasjon, var den løsningen som på best måte møtte kravspesifikasjonene. Det ble deretter, i 1997, inngått en kontrakt med IFS Norge som hovedleverandør, sier generalmajor Trond R. Karlsen, som er sjef for Forsvarets logistikkorgansasjon.

En prekvalifisering i 1994 viser seg dermed å være det avgjørende for hvilken it-løsning Forsvaret skal satse på 12 år senere.

Statsråden ikke kjent med detaljene
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier hun forutsetter at reglene ble fulgt da IFS ble valgt som hovedleverandør, og at reglene for offentlige anskaffelser fortsatt skal følges.

- Jeg har ikke gått inn i detaljer og sett på hvordan anskaffelsene skjedde. Jeg kommer til å undersøke de juridiske forholdene rundt dette, opplyser hun.

- Men hvordan kan et selskap, som kom inn som underleverandør i 1994, fortsatt i dag få nye verdifulle kontrakter for årevis framover uten konkurranse?

-Hvis avtalen med IFS mot formodning ikke skulle være inngått i tråd med reglene må vi revurdere om den nye kontrakten må ut på anbud. Det er det fortsatt en mulighet for, i og med at det ikke har tatt noen endelig beslutning, sier forsvarsministeren til TV 2 Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hemmelighetskremmeri
Forsvaret nekter fortsatt å gi TV 2 Nettavisen innsyn i den ni år gamle registreringsprotokollen, som forteller hvordan forhandlingene med IFS skjedde.

Statsråden sier nå at hun vil bidra til størst mulig åpenhet når hun kommer med avgjørelsen om Golf.

- Jeg vil ikke offentliggjøre alle tilbudspapirene, men anbudsprosessene og bakgrunnen for valg av leverandører skal det være full åpenhet om. Det lover jeg at jeg skal gjør det jeg kan for å bidra med. Jeg ønsker ikke mer hemmelighetskremmeri enn nødvendig i forhold til merkantile interesser, sier hun.

Nestlederen i Stortingets forsvarskomite, Per Ove Width (Frp) har varslet at han kommer til å kreve at statsråden informerer Stortinget om forholdene rundt kontraktsinngåelsen med IFS, dersom Forsvaret fortsetter å nekte offentligheten innsyn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.