*Nettavisen* Økonomi.

Millionskrell for Morten Angelil

Foto: (Scanpix)

Samme dag som faren tiltales for skattesvik rapporterer sønnen om milliontap.

20.10.09 19:56

Morten Angelils investeringsselskap Bimo Invest hadde minus ti millioner kroner i resultat i fjor, og bokført verdireduksjonen av aksjene er knappe 12 millioner kroner.

Bruker egne penger
I fjor ble 120.000 kroner bokført som driftskostnader i selskapet, som ble stiftet september 2000 og eies hundre prosent av Morten Angelil (43).

Årsresultatet ble minus ti millioner kroner, som er en kraftig forverring fra 2007 da resultatet ble 2,5 millioner kroner.

Underskuddet trekkes av egenkapitalkontoen som per 31.12 skrumper til 13,5 millioner kroner. Bildet er noe bedre siden sønnen har konvertert pengene selskapet skylder han selv til aksjekapital. Dermed er egenkapitalbildet 62,5 millioner kroner i selskapet. Gjelden er elleve millioner kroner.

Verdipapirer
Selskapet, Bimo Invest, driver med kjøp og salg av verdipapirer i det norske markedet.

Det eier 36,04 prosent av investeringsselskapet Eltek Holding hvor de øvrige eierne i er Alexandra M. Angelil med 36,94 prosent, gjennom selskapet «FOR ME», og pappa Alain og mamma Wenche Angelil med 27,92 prosent gjennom selskapet AW Capital.

Det eier igjen 17,03 prosent av IT-selskapet Eltek.

Varetektsfengslet
Morten Angelil er sammen med Lars Jervan siktet for innsidehandel av Nera-aksjer før fusjonen med Eltek i 2006.

Angelil og hans nære medarbeider Jervan skal ha handlet Eltek-aksjer i all hemmelighet fra banker i Luxembourg.

Grunnet innsiderazziaen som Økokrim foretok mot Morten trakk han seg i april i fjor som konsernsjef. Ha fikk fire millioner kroner i godtgjørelse fra Eltek.

Strafferammen for den aktuelle lovbestemmelsen er seks års fengsel. Ingen av de to siktede har erkjent straffskyld.

Pappa i hardt vær
Økokrim har tiltalt Alain Angelil som er gründer for IT-selskapet Eltek, som leverer strømforsyninger og har telekomselskapene som hovedkunder, for grovt skattesvik.

Brudd på flere av bestemmelsene i verdipapirhandelsloven samt grov utroskap.

- Tiltalen om grovt skattesvik gjelder perioden 1998 til 2005. Mannen skal ikke ha opplyst om gevinster fra aksjesalg og uriktig krevd fradrag med til sammen 224 millioner kroner til norske myndigheter, skriver Økokrim i en melding.

Klikk på bildet for å forstørre.

Storaksjonær
- Tiltalte skal ved flere anledninger i perioden 2000 til 2003 ha handlet med aksjer i Eltek, til tross for at han som storaksjonær og styremedlem satt med innsideinformasjon om selskapet, skriver Økokrim.

Angelil er tiltalt for å ha unnlatt å melde i alt 272 tilfeller av meldepliktig aksjehandel, markedsmanipulasjon ved å holde aksjekursen i Eltek på et kunstig høyt nivå ved at kursrelevant informasjon ikke tilfløt markedet. Han handlet også i strid med Elteks interesser ved å tilegne seg opsjoner med rettighet til aksjer han ikke hadde krav på, heter det. Det er førstestatsadvokat Thomas Skjelbred som kjører saken.

Les mer: - Svindlet 224 millioner i skatt

Markedsverdien på Eltek er 1,2 milliarder kroner og aksjekursen tirsdag er 3,6 kroner.

Morten Angelil har ikke svart på NA24s henvendelser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.