*Nettavisen* Økonomi.

Millionsvikt for moroklump

NBC, Jay Leno, Talkshow

NBC, Jay Leno, Talkshow Foto: HO (Scanpix)

Jay Leno fikk kritikerjuling etter sitt første show for sesongen.

17.09.09 18:38

Syv millioner tv-seere forsvant, men han er fremdeles talkshowkonge.

Mandag satt 18,4 millioner seere benket foran TV`en da NBC hadde premiere med talkshowkongen Jay Lenos nye kveldsshow.

Mest sett
Premieresendingen ble imidlertid kjølig mottatt blant tv-anmelderne - og ifølge Reuters datt en betydelig andel seere av lasset til tirsdagens sending.

For ifølge ratingselskapene ble program nummer to fulgt av 10,7 millioner seere, mer enn 7 millioner færre enn premiereshowet.

Likevel var talkshowkongens andre program USAs mest sette talkshow den kvelden, viser ratingen.

Kraftige kutt -endret sendetid
Foran denne sesongen har man endret sendetid på talkshowet fra sent på kvelden til å kjøre showet i beste sendetid - prime time- fem dager i uken. Denne sendetiden har tradisjonelt vært viet til kostbare tv-dramaer, men nå har tv-selskapene kuttet kostnader og nye dramaproduksjoner.

«The Tonight Show» har vært på lufta i 17 år - og det skapte stor forundring da NBC bestemte å flytte showet fra den opprinnelige sendetiden. Derfor følger hele bransjen nøye med om publikum henger med etter de store spare-endringene.

TV-kanalene har mistet 25 prosent av seerne i beste sendetid i løpet av de siste tre årene til kabelt-TV, DVD, Inernett og annen underholdning, og ifølge nyhetsbyrået Reuters har General Electric-eide NBC blitt spesielt hardt rammet og har ligget lavest av de fire store tv-kanalene.

Fornøyde eiere
Et stort frafall var forventet og ledelsen i NBC sier at det ser etter langsiktig suksess. De la også til at tirsdagens seertall var det dobbelte av snittet på 5,2 millioner amerikanere som pleide å se The Tonight Show med Jay Leno på den gamle sendetiden.

«The Jay Leno Show» trakk ogsa flere seere tirsdag enn CBS Corps` sesongfinale med «Big Brother» som trakk et publikum på 7,9 millioner, og Walt Disney Co's ABCs reprise av et intervju med skuespilleren Patrick Swayze, som døde av kreft mandag. Intervjuet trakk 6 millioner seere.

De ledende TV-kanalene i USA presenterer vinterens TV-planer i løpet av de neste to ukene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.