NA24.no

Millionsvindel mot norske banker

Foto: Sparebank 1 (Sparebank 1)
Sist oppdatert:
Boliglån for 150 millioner skal etterforskes.

- Dette er organisert kriminalitet og svært profesjonelt utført, sier Stine Neverdal i Finansnæringens Hovedorganisasjon til Nettavisen.

Har du tips om saken? Send SMS eller MMS til 1930, ring 21006010 eller send e-post til vaktsjef@nettavisen.no

Hun forteller at bedrageriene har foregått i flere år.

- Det meste har kommet de siste årene, og FNH har vært med i koordineringen av arbeidet for å avdekke svindelen. Det er også vi som har koblet inn politiet, og det ser ut som om politiet har tatt nødvendige grep i forhold til vår henvendelse, sier Neverdal.

Politiet i Østfold bekrefter overfor Nettavisen at de tirsdag formiddag gikk til aksjon mot seks personer de mistenker står bak millionsvindelen.

- Alle har adresse i Østfold, og det utelukkes ikke flere pågripelser i saken, sier operasjonsleder Trond Puck ved Østfold politidistrikt til Nettavisen.

100 mill
Siden 2006 har politiet mottatt 65 anmeldelser fra fem banker i Fredrikstad og Sarpsborg.

- Det er urettmessig innvilget lån for over 100 millioner kroner, sier operasjonsleder Trond Puck ved Østfold politidistrikt til Nettavisen.

- Når vi ser at vi har blitt lurt, så er det lite hyggelig. Det som er positivt er at etterforskningen som har pågått over tid nå ser ut til å føre til en oppklaring. Det er positivt og prevantivt overfor andre som skulle tenke samme tanke, sier informasjonssjef Ivar Arthur Christoffersen i Rygge Vaaler Sparebank.

- De økonomiske konsekvensen for banken vil være beskjedne. I utgangspunktet er dette låneforhold som fungerer i dag, og det ligger jo verdier der og for vår del, sier Christoffersen.

Boligsvindel
De mistenkte har operert gjennom en rekke firmaer involvert i bygge- og boligmarkedet og restaurantbransjen.

Deres fremgangsmåte har vært at boliger har skiftet eiere meget raskt - og at prisen hver gang har økt kraftig, skriver f-b.no..

- I utgangspunktet er dette ordinære lånesaker. Vi har rutiner er fulgt i utgangspunktet. Så har det altså vist seg i ettertid det er fremlagt takster som viser seg ikke å være troverdige, sier Christoffersen i Rygge Vaaler Sparebank. Han ønsker ikke å være spesifik på hva banken har belånt.

De siktede har for eksempel solgt en slitt bolig i god tro for en million kroner. To uker senere kan samme bolig ha blitt solgt for kanskje to millioner kroner. Den nye kjøperen, som ofte er en person med kort tid i Norge, fremlegger dokumentasjon på både jobb og fast inntekt.

Resultatet har vært at lånet fra banken er ofte blitt misligholdt.

Årsaken til at forholdene ikke har blitt oppdaget tidligere, er at den enkelte bankansatte ikke har sittet med et så sammensatt bilde som FNH og politiet har gjort.

- Den enkelte sitter som bankansatt og har ikke hele bildet. De er heller ikke utdannet politi og har ikke hatt forutsetning for å gjennomskue dette, for hele systemet baserer seg på et visst tillitsforhold. Slik må det også være, sier Neverdal.

Flere banker rammet
En rekke norske banker skal være rammet av svindelen. Én av disse er Rygge og Våler sparebank. Informasjonssjef Ivar Christoffersen bekrefter at de har anmeldt en rekke personer for bedrageri.

Politiet utelukker ikke flere pågripelser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere