NA24.no

Mindre luksus blant de rike

Den ultimate luksus. Et av Karibiens beste resorts.
Den ultimate luksus. Et av Karibiens beste resorts.
Sist oppdatert:
Færre spør etter femstjerners hoteller, dyre yachter og lukseriøse biler.

Finansmarkedene er ustabile, Wall Street-aktiviteten er nedadgående og forbrukertilliten har truffet sitt laveste nivå på fem år i USA. Nå registrerer amerikanske tilbydere av luksusvarer og service en skarp nedgang i etterspørselen.

NA24 - din næringslivsavis

Det amerikanske magasinet Fortune har plukket ut fem luksussegmenter som merker tyngre tider:

Hoteller. Bookinger på Leading Hotels of the World, en tjeneste som tilbyr hoteller med minst fem stjerner og ekstrem komfort over hele verden, har falt med 10 prosent så langt i 2008. En fjerdedel av kundene er businessreisende, noe som gjør at finanssjef Daniel Neumann tror bestillingene skal ytterligere ned.

Biff. Allen Brothers leverer kvalitetskjøtt på bestilling og til biffrestauranter, men hevder at kunder har begynt å bytte kvalitetskjøtt med billigere og dårligere kjøtt.

Golf. Golfsmith International, som selger golfutstyr, falt 4,6 prosent i siste kvartal. Den amerikanske kjeden svarer med å tilby solide prisavslag.

Yachter. Amerikanske Anchor Yatchs sier salget av båter i prisklasse mellom én og fire millioner kroner har stupt. Salget har gått ned 50 prosent og tvunget prisene ned med opptil 20 prosent.

Ifølge Wall Street Journal har prisen på en megayacht blitt redusert med 35 millioner kroner. Yachtmarkedet opplevde en boom i fjor, da det var flere kjøpere enn båter, noe som betød at en brukt yacht ble solgt dyrere enn en ny. Dermed kunne kjøpere selge båter til millioner mer enn de selv ga for den. I år ser yachtmarkedet ut til å treffes av en boligbomben som har falt over statene, og dermed kan prisen på 150 fots drømmeyacht fort bli på «bare» 100 millioner kroner.

Pilates. Også Pilatestrenerne merker nedgangstider. På Manhattan i New York ligger Pilates on Fifth. Der har medeier Katherine Corp registrert at kundene dropper privattimer til 90 dollar, eller 450 kroner, for å heller på gå gruppetimer, som er langt billigere, skriver Fortune.

Men det er ikke bare disse fem segmentene som merker børsuro.

Bil. Mercedes-gjengen, det vil si øvre middelklasse, har i lengre tid merket kredittskvisen. Men nå har også de superrike bremset opp bilkjøpene, ifølge The Wall Street Journal.

Ifølge marssalgene fra Autodata falt salget av luksusbiler med 14 prosent i fjor. Men salget av superluksussegmentet, og da snakker vi Bentley, Rolls og Maybach, falt så mye som 39 prosent. Bentley salg har aldri falt så mye tidligere og falt med hele 42 prosent.

Og aldri har luksusbilsegmentet lidd så mye som det gjorde i mars. I markedet for miniluksus falt salget 13 prosent. For middelsluksus falt det 20 prosent. Mens superluksus falt 24 prosent. Luksus sportsbiler falt 31 prosent.

- Folk er litt forsiktige akkurat nå, sier BMW-selger Tim Smith til USA Today. Det betyr at de rike reagerer på de økonomiske tidene og at sommeren kommer til å bli tøff, ettersom ordrebøkene stadig blir tommere.

Dollar. Ifølge The Sunday Herald ser alt fint ut på overflaten i New York. Tilsynelatende shopper folk like ubekymret som før. Restaurantene er fortsatt fulle og de beste teaterbillettene rives unna, samtidig som Fifth Avenue oser av konsum.

Men ryktene går om at mesteparten av pengene som renner gjennom Big Apple er utenlandske. På det luksuriøse varemagasinet Saks var det ingen nedgang i fjerde kvartal, tvert imot steg profitten med hele 83 prosent. Men kjøperne kom fra Brasil, Europa, India og Kina.

Også hos Donald Trump er det andre penger enn den amerikanske dollaren som regjerer. I hans nye leilighetshotell er det russiske og latinamerikanske penger som har handlet.

Jetfly og juvel. The Luxury Institute er et New-York-basert konsulentfirma som spesialiserer seg på smaken til de ultrarike. Ifølge instituttets grunnlegger, Milton Pedraza, er indikatorene på at nedgangen også biter på milliardærene klare. Men ingen vil innrømme det.

- Vi snakker med private flyselskap, yachtselskap, juvel- og klokketilbydere. Alle har nedgang. Limousinselskapene, taxisjåførene og restaurantene sier at etterspørselen er svak, men bare off record. Forretningsutgifter kuttes, underholdningsutgifter kuttes. Uansett hvordan du snur og vender på det, så er det tilbakegang. Men selvfølgelig er det ingen som vil si det on record, sier han til avisen.

For de fattigste betyr nedgangstider i verste mindre mat på bordet, for de ultrarike betyr det gjerne ett jetfly mindre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere