NA24.no

Minibank-svindlet for 18.000

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
En Oslo-kvinne opplevde i forrige uke at kontoen hennes ble tappet for 18 000 kroner. En skimmingbande har stjålet kort-identiteten hennes.

Èn måned etter at hun tok ut penger i en minibank på Youngstorget i Oslo, fikk kvinnen beskjed om at det var tatt ut penger med hennes kortidentitet – i Madrid.

Mistenkelig kortbruk
Fredag før helgen fikk hun telefon fra sin bankforbindelse Sparebank 1 i Vestfold.

- De lurte på om jeg nylig hadde oppholdt meg i Spania, forteller kvinnen til NA24.

- Jeg fikk en telefon fra banken min og de lurte på om jeg hadde vært i Madrid. De hadde fått en såkalt «early warning» om mistenkelig kredittkortbruk. Det viste seg nemlig vedkommende som hadde stjålet min kortidentitet hadde tatt ut 300 euro gang på gang den 18. mai, og dermed gikk alarmen hos VISA Teller, forteller Oslo-kvinnen, som ikke ønsker å stå frem med navn.

Tok ut 28 000 i Madrid
Kvinnen hadde vært i på forestilling i Operaen sammen med familien. Etter endt forestilling tok kvinnen og hennes svoger ut kontanter i Postbankens minibank på Youngstorget. Nå viser det seg at denne minibanken trolig har vært utstyrt med skimmingutstyr.

Både kvinnen og svogeren har fått kontoen sin tappet, og tilsammen er de blitt svindlet for 28 000 kroner.

Svogeren hennes som benyttet samme minibank på Oslo-besøket fikk seg også et sjokk da hun ba ham om å sjekke kontoen. Det viste seg nemlig at også på hans kort var det tatt ut penger. Her var det tatt ut 10 000 kroner i Madrid den 18. mai.

Kvinnen sier hun har fått god oppfølging fra banken sin, og tror ikke hun blir påført noe tap.

Minibankene sikrere fra sommeren
Daglig leder Knut Kvalheim i Bankenes standardiseringskontor (BSK) sa i forrige uke at bankene i fellesskap har investert i ny teknologi som vil hindre denne typen kriminalitet.

- Minibankene skifter ikke utseende ettersom det tekniske utstyret skal monteres inne i minibankene. Jeg ønsker ikke si så mye om selve utstyret, men det hindrer kriminelle i å tappe data fra kortet, sa Kvalheim til P4.

- Utplasseringen skjer i rask takt fra månedsskiftet mai/juni, sa Kvalheim.

Stjeler identiten
Minibanksvindlerne benytter seg av såkalt skimming-utstyr som kopierer magnetstripen på minibankkortet. I tillegg brukes det små overvåkningskameraer som filmer inntastingen av koden når minibanken blir brukt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere