NA24.no

Minibankene er blitt trygge

Sist oppdatert:
Bankenes nye anti-skimming-utstyr har satt svindlerne sjakk matt.

(iOslo.no) Etter at stort sett alle landets minibanker ble påmontert såkalt anti-skimming-utstyr i fjor høst, har det ikke vært registrert et eneste tilfelle av kopiering og svindel av bankkort som følge av skimming her i landet.

Skimming er en metode svindlere bruker for å kopiere bankkort og lese ut kundenes pinkode.

- Vi har hatt tilfeller av forsøk på skimming, men vi har ikke registrert noen vellykkede trekk fra kontoer til kunder, sier daglig leder i Bankenes Standardiseringskontor (BSK), Knut Kvalheim til iOslo.no.

Mislykket forsøk
Fredag i forrige uke var svindlerne på ferde i Fokus Banks minibank på Karl Johan: En av Norges travleste minibanker ble påmontert falske paneler, og under plastdekslene satt teknologi som skulle samle inn data fra bankkundenes kort.

Men forsøket var fånyttes. Minibanken var påmontert anti-skimmingutstyr, og harddisken i utstyret var ute av stand til å registrere kortdetaljene.

- Vi har sett på utstyret som ble brukt, og det ser ikke ut til å være noe nytt i det. Det ligner på det som er brukt ved tidligere forsøk, sier Kvalheim.

Fokus banks minibank er bare én av flere tusen minibanker i Norge som har fått den nye teknologien installert. Felles for dem alle er at de hindrer disse teknologiske angrepene mot bankkundene.

Minibanken på Karl Johans gate var ifølge Fokus banks informasjonsdirektør Bjørn Langli sikret slik at det var umulig å kopiere data på kortet til en annen enhet. Samtidig har banken en såkalt jammer som hindrer radiooverføring av signaler fra minibanken.

Umulig
Utstyret er stort sett det samme for nesten alle minibanker i Norge, og virkningen har vært formidabel. Fra en sterk økning fram til sommeren i fjor, gikk antall forsøk dramatisk ned. Rett og slett fordi det ikke lenger går an.

Innføringen av sikkerhetsutstyret startet i fjor sommer, og nå skal alle landets 2000 minibanker være sikret. Det koster mellom 5.000 og 6.000 kroner å sikre hver automat, og det er bankene selv som tar regningen.

- Vi kan ikke kontrollere hver enkelt minibank, men markedet skal i stor grad være dekket, sier Kvalheim.

Rustningskappløp
- Så dette har vært vellykket?

- Ja, det må vi si. Men de kriminelle finner sikkert på noen nye triks. Dette minner om et rustningskappløp. Det kommer nye teknologiske trekk, så det er ikke mulig å være 100 prosent sikker på at det ikke kommer nye skimmingtilfeller fremover, sier Kvalheim.

Forsøket på Karl Johan var av det enklere slaget, og det er ingen fare for tap av penger, opplyser Per Arne Hammer, som er sikkerhetssjef i Fokus Bank.

- I dette tilfellet har vi fått verifisert at utstyret fungerte som det skulle. Ingenting har forsvunnet, og de som har brukt kortene sine her kan være helt trygge.

Forsøket er det første for banken i 2007, og det gikk ikke svindlernes vei denne gangen heller.

Les flere nyheter på iOslo.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere