Minikrakk på Tokyo-børsen

Foto: (AFP/Scanpix)

En politirazzia mot Japans største nettselskap sendte de asiatiske børsene hodestups ned tirsdag.

17.01.06 09:30

(NA24): De fleste asiatiske aksjemarkedene opplevde et eventyrlig fjorår, og 2006 har startet med en positiv utvikling på de fleste markedene.

Den oppgangen ble effektivt rasert i natt norsk tid.

Grumsete oppkjøp
Bakgrunnen er en politirazzia mot den japanske nettgiganten Livedoor Co., som blant annet leverer nyheter på nett og selger konsertbilletter og turpakker.

Livedoor skal ha brutt aksjeloven ved å betale for oppkjøpet av en konkurrent med cash i stedet for aksjer, noe som var i strid med avtalen og villedende for markedet.

Både selskapets lokaler og boligene til flere i toppledelsen ble raidet av politiet.

Ifølge analytikere kan razziaen få negative konsekvenser for hele internettbransjen i Japan. Det vil bli satt spørsmålstegn ved hvordan bransjen, som i stor grad satser på å tjene penger raskt, er drevet.

Relaterte selskaper stupte
Livedoor-aksjen falt 14,4 prosent, men selskaper som er direkte berørt av den angivelige skandalen, ble også hardt rammet på Tokyo-børsen.

Postordreselskapet Cecile Co. og Dynacity Corp, som Livedoor er medeier i, stupte henholdsvis 17 prosent og 21 prosent. Fuji Television Network Inc., som er Japans største TV-selskap, og den største eieren i Livedoor, falt 9 prosent.

Flere nettgiganter som ikke er direkte knyttet til Livedoor, falt også dramatisk tirsdag. Softbank, som er Japans nest største leverandør av høyhastighet-internett, falt 11 prosent - noe som alene raderte vekk 60 punkter av Nikkei-indeksen. Yahoo Japan endte ned 8,4 prosent, mens Rakuten Inc. stupte 12 prosent.

Forvalter Tsutomu Yamada i kabu.com Securities frykter at den angivelige skandalen kan få konsekvenser for hele det japanske aksjemarkedet.

- Livedoor er utrolig populært blant småsparere. Derfor kan dette være skadelig for tilliten til aksjemarkedet, spesielt blant førstegangsinvestorer. Det er nok mange ferskinger som har kjøpt aksjer i Livedoor, sier Yamada til Reuters.

Fall også i Sør-Korea
Tokyo-børsen og de andre markedene i Asia ble også tynget ned av den stadig sterkere oljeprisen. Dermed var det duket for en helsvart tirsdag for mange av børsene i regionen.

Nikkei-indeksen falt 2,8 prosent til 15805,95 poeng – den største nedgangen siden 18. april i fjor. I Sør-Korea endte Kospi-indeksen ned 2,3 prosent.

Får minikrakket konsekvenser for Oslo Børs? Følg utviklingen fra klokken 09 her.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.