Facebook er det mest populære sosiale mediet i Norge, og brukes av rundt 3,5 millioner nordmenn over 18 år. På grunn av den enorme brukermassen har det også blitt et sted der svindlere opererer.
I programmet «Svindeljegerne», som sendes på TV3 tirsdag kveld, forklarer minstepensjonisten Bjørg Jacobsen hvordan hun ble lurt til å overføre flere store beløp til svindlere gjennom Facebook.
Metoden som ble brukt for å svindle Bjørg kalles for «Nigeria-svindel», en svindelmetode som har eksistert i flere tiår, og da har kommunikasjonen tradisjonelt foregått over e-post.
Ble kontaktet av «pålitelig» Facebook-venn
Bjørg ble nemlig for en tid tilbake kontakten av Facebook-vennen sin Tone Anita, som skrev at Bjørg hadde blitt trukket ut til å vinne 350.000 kroner.
Bjørg hadde tillit til Facebook-kontakten og bestemte seg for å stole på det hun sa, etter en lengre samtale over Facebooks meldingstjeneste, messenger. Men da hun skulle få pengene inn på konto dukket det raskt opp problemer.
- Jeg begynte å få straffegebyrer når jeg skulle ta ut pengene, hver eneste gang. Og dumme meg betalte, forteller Bjørg frustrert til programleder - sikkerhetsekspert og risikoanalytiker Kjell-Ola Kleiven. Etter to uker hadde Bjørg betalt over 200.000 kroner (se Bjørg fortelle om episoden på video helt øverst i artikkelen).
Som minstepensjonist hadde ikke Bjørg råd til å betale «straffegebyrene» selv og måtte henvende seg til både venner og familie for å kunne betale svindlerne. Hun ble også nødt til å ta opp et forbrukslån. Hun prøvde å komme seg ut av hele situasjonen da hun plutselig fikk regninger fra Nigeria, men da ble det raskt ukomfortabelt for henne.
- De skyr ingenting
Svindlerne begynte å true henne over Facebook og plutselig en dag ble hun oppringt av en person som prøvde å få henne til å gi mer penger. Rundt den samme perioden ble hun også oppringt av et ukjent telefonnummer fra Sør-Afrika flere ganger.
- Svindlerne sparer ingen, heller ikke en enke på over 70 år som er minstepensjonist og som nå blir tvunget til å flytte, sier programleder og journalist Ole Eikeland til Nettavisen, før han fortsetter:
- De skyr ingenting. Jo mer sårbare ofrene er, jo bedre er det! Ofte er ofrene ensomme og kontaktsøkende personer med ikke alt for mye å rutte med. Da blir de ett lett bytte for disse utspekulerte og kyniske svindlerne, forteller Eikeland.
Les også: Svindeljeger om kattesvindel: - Det er så stygt!
- Nå må vi våkne opp!
Det var da Bjørg skulle spørre sønnen sin om å få låne 30.000 kroner at hun ble klar over at hun ble utsatt for svindel.
- Jeg fortalte ham hele historien, og da snudde han seg mot meg med store øyne og sa: Har du vært så dum, mamma? forteller Bjørg.
Bjørg og sønnen kontakten Facebook-vennen (Tone Anita), som tidligere sa at hun hadde vunnet 350.000 kroner. De forstod raskt at svindlere hadde tatt kontroll over Tone Anitas Facebook-profil og brukt den til å lure Bjørg. Ole Eikeland kan fortelle Nettavisen at slike svindelmetoder fungerer svært godt på nordmenn.
- Vi nordmenn er de mest naive i verden. Ingen lar seg lure så mye som oss. De siste seks årene har vi ført over en milliard kroner til svindlere i utlandet. Nå må vi våkne opp! Litt enkel prosessering av info i topplokket, vil spare oss for milliarder, sier Eikeland til Nettavisen.
Bjørg klarte ikke å betale tilbake gjelden hun skyldte og følte seg tvunget til å selge huset, som hun hadde bodd i siden 1946, da gjelden ble for høy. Hun ble nødt til å flytte inn i en enkel leilighet, men valgte å se positivt på det. Selv om hun synes det var flaut å innrømme at hun ble lurt, så håper Bjørg at historien hennes kan bidra til å hjelpe andre.
Les også: Konfronterte svindler i risikabelt møte. Så ser han programlederens skjulte kamera
Slik tar de kontroll over brukeren din
Ole Eikeland kontaktet seniorrådgiveren i informasjonssikkerhetsbedriften Norsis, Vidar Sandland, som fikk i oppgave å vise hvor enkelt man kan stjele en annens identitet på Facebook (se video like over).
- Siden jeg kjenner til deg og kollegaen din, blir det veldig enkelt for meg å lage en falsk e-mail-bruker, som ser ut til å komme fra Kjell-Ola Kleiven. Jeg lager en interessant tekst, som vil gjøre at du tykker på en lenke i e-posten jeg sender, forklarer Sandland til Eikeland.
Etter at Eikeland går inn og trykker på lenken blir han sendt direkte til Facebook, hvor han må skrive inn e-post og passord, og dermed har svindleren (Sandland i dette tilfellet) mulighet til å ta kontroll over brukeren hans. Grunnen til dette er at Eikeland ble sendt til en falsk Facebook-side, som lagret programlederens e-post og passord idet han skrev de inn.
Nordmenn svindles for mest i verden
I forhold til folketall svindles nordmenn for mest i verden. Tall fra Økokrim viser at en milliard kroner er sendt ut av landet de siste seks årene. Nærmere 800 nordmenn har gått i fella.
Hvordan jakten på svindlerne går ser du i kveldens episode av «Svindeljegerne» klokken 20.30 på TV3.
180.000 kr. forsvant like før bryllupet
