Gå til sidens hovedinnhold

Minstepensjonist ble svindlet - følte seg tvunget til å selge huset hun har bodd i siden 1946

«Svindeljegerne»:

- Nordmenn er de mest naive i verden, mener svindeljeger.

Facebook er det mest populære sosiale mediet i Norge, og brukes av rundt 3,5 millioner nordmenn over 18 år. På grunn av den enorme brukermassen har det også blitt et sted der svindlere opererer.

I programmet «Svindeljegerne», som sendes på TV3 tirsdag kveld, forklarer minstepensjonisten Bjørg Jacobsen hvordan hun ble lurt til å overføre flere store beløp til svindlere gjennom Facebook.

Metoden som ble brukt for å svindle Bjørg kalles for «Nigeria-svindel», en svindelmetode som har eksistert i flere tiår, og da har kommunikasjonen tradisjonelt foregått over e-post.

Ble kontaktet av «pålitelig» Facebook-venn

Bjørg ble nemlig for en tid tilbake kontakten av Facebook-vennen sin Tone Anita, som skrev at Bjørg hadde blitt trukket ut til å vinne 350.000 kroner.

Bjørg hadde tillit til Facebook-kontakten og bestemte seg for å stole på det hun sa, etter en lengre samtale over Facebooks meldingstjeneste, messenger. Men da hun skulle få pengene inn på konto dukket det raskt opp problemer.

- Jeg begynte å få straffegebyrer når jeg skulle ta ut pengene, hver eneste gang. Og dumme meg betalte, forteller Bjørg frustrert til programleder - sikkerhetsekspert og risikoanalytiker Kjell-Ola Kleiven. Etter to uker hadde Bjørg betalt over 200.000 kroner (se Bjørg fortelle om episoden på video helt øverst i artikkelen).

Som minstepensjonist hadde ikke Bjørg råd til å betale «straffegebyrene» selv og måtte henvende seg til både venner og familie for å kunne betale svindlerne. Hun ble også nødt til å ta opp et forbrukslån. Hun prøvde å komme seg ut av hele situasjonen da hun plutselig fikk regninger fra Nigeria, men da ble det raskt ukomfortabelt for henne.

- De skyr ingenting

Svindlerne begynte å true henne over Facebook og plutselig en dag ble hun oppringt av en person som prøvde å få henne til å gi mer penger. Rundt den samme perioden ble hun også oppringt av et ukjent telefonnummer fra Sør-Afrika flere ganger.

- Svindlerne sparer ingen, heller ikke en enke på over 70 år som er minstepensjonist og som nå blir tvunget til å flytte, sier programleder og journalist Ole Eikeland til Nettavisen, før han fortsetter:

- De skyr ingenting. Jo mer sårbare ofrene er, jo bedre er det! Ofte er ofrene ensomme og kontaktsøkende personer med ikke alt for mye å rutte med. Da blir de ett lett bytte for disse utspekulerte og kyniske svindlerne, forteller Eikeland.

Les også: Svindeljeger om kattesvindel: - Det er så stygt!

- Nå må vi våkne opp!

Det var da Bjørg skulle spørre sønnen sin om å få låne 30.000 kroner at hun ble klar over at hun ble utsatt for svindel.

- Jeg fortalte ham hele historien, og da snudde han seg mot meg med store øyne og sa: Har du vært så dum, mamma? forteller Bjørg.

Bjørg og sønnen kontakten Facebook-vennen (Tone Anita), som tidligere sa at hun hadde vunnet 350.000 kroner. De forstod raskt at svindlere hadde tatt kontroll over Tone Anitas Facebook-profil og brukt den til å lure Bjørg. Ole Eikeland kan fortelle Nettavisen at slike svindelmetoder fungerer svært godt på nordmenn.

- Vi nordmenn er de mest naive i verden. Ingen lar seg lure så mye som oss. De siste seks årene har vi ført over en milliard kroner til svindlere i utlandet. Nå må vi våkne opp! Litt enkel prosessering av info i topplokket, vil spare oss for milliarder, sier Eikeland til Nettavisen.

Bjørg klarte ikke å betale tilbake gjelden hun skyldte og følte seg tvunget til å selge huset, som hun hadde bodd i siden 1946, da gjelden ble for høy. Hun ble nødt til å flytte inn i en enkel leilighet, men valgte å se positivt på det. Selv om hun synes det var flaut å innrømme at hun ble lurt, så håper Bjørg at historien hennes kan bidra til å hjelpe andre.

Les også: Konfronterte svindler i risikabelt møte. Så ser han programlederens skjulte kamera

Slik tar de kontroll over brukeren din

Ole Eikeland kontaktet seniorrådgiveren i informasjonssikkerhetsbedriften Norsis, Vidar Sandland, som fikk i oppgave å vise hvor enkelt man kan stjele en annens identitet på Facebook (se video like over).

- Siden jeg kjenner til deg og kollegaen din, blir det veldig enkelt for meg å lage en falsk e-mail-bruker, som ser ut til å komme fra Kjell-Ola Kleiven. Jeg lager en interessant tekst, som vil gjøre at du tykker på en lenke i e-posten jeg sender, forklarer Sandland til Eikeland.

Etter at Eikeland går inn og trykker på lenken blir han sendt direkte til Facebook, hvor han må skrive inn e-post og passord, og dermed har svindleren (Sandland i dette tilfellet) mulighet til å ta kontroll over brukeren hans. Grunnen til dette er at Eikeland ble sendt til en falsk Facebook-side, som lagret programlederens e-post og passord idet han skrev de inn.

Nordmenn svindles for mest i verden

I forhold til folketall svindles nordmenn for mest i verden. Tall fra Økokrim viser at en milliard kroner er sendt ut av landet de siste seks årene. Nærmere 800 nordmenn har gått i fella.

Hvordan jakten på svindlerne går ser du i kveldens episode av «Svindeljegerne» klokken 20.30 på TV3.

Les mer

Kryptovaluta: Kristian (46) ble svindlet for 180.000 kroner like før bryllupet

Les mer

Så lett kan noen få tilgang på webkameraet

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken