*Nettavisen* Økonomi.

Misbrukt på Facebook - fikk erstatning

Foto: (Faskimile Facebook)

En falsk profil på nettstedet første til erstatning.

25.07.08 15:34

En engelsk forretningsmann vant over en tidligere klassekamerat som laget en fake profil av han på nettstedet. Han fikk 22.000 engelske pund - over 230.000 norske kroner i erstatning.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Nettverkene frykter nå at saken skaper presedens for flere lignende saker, skriver Financial Times

Engelskmannen gikk nemlig til sak mot mannen, etter han fant en gruppe som hevdet at han løy sammen med en profil som ikke ga riktig inntrykk av hans seksualitet, trosretning og politiske ståsted.

I Norge har det også forekommet flere tvilsomme tilfeller hvor nettverket har blitt misbrukt. Det kan være en utfordring å kunne forfølge slike saker rettslig mener professor.

- Så lenge profilen ikke er ærekrenkede eller man har lidd økonomisk tap, er det vanskelig å forfølge dette rettslig, sier forfatter og professor Jon Bing ved Det juridiske fakultet i Oslo.

Knut Glad i advokatfirmaet Føyen har også god kjennskap til juridiske problemstillinger knyttet til internett.

- Så lenge du kan sannsynliggjøre at profilen som er lagt ut ikke er deg, har det fleste nettsteder gode rutiner for å fjerne dette. De som nettsted kan bli holdt ansvarlig dersom de ikke gjør det, sier Glad.

Han anbefaler også brukere som føler seg misbrukt om å lese reglene til nettstedet.

- Her vil du finne nyttig informasjons på hvordan du skal gå fram for å få fjernet uønsket informasjon, sier han videre og påpeker at utfordringen kan være at det vil ta litt tid før informasjonen blir fjernet.

På tross av gode stadige formaninger om nettvett ser ikke misbruket ut til å minske. NA24 Propaganda kunne tidligere i uken fortelle om den engelske jenten som ikke fikk fjernet bilder fra sexside som var hentet fra Facebook. En rekke kjendiser ble også tidligere i vår lurt trill rundt av en oppdiktet person i regi av Westerdals-elever.

Har du et medietips - kontakt NA24 Propaganda

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.