NA24.no

Misforståelse om Holocaust-tegninger

Sist oppdatert:
Jyllands-Posten har ingen planer om å trykke bidrag til tegnekonkurransen en iransk avis har utlyst.

Tidligere onsdag ettermiddag meldte flere medier at Jyllands-Posten ønsker å samarbeide med den iranske avisen Hamshahri om trykking av karikaturer med Holocaust som tema.

Dette stemmer ikke, opplyser avisen på sine nettsider onsdag kveld.

Hamshahri kunngjorde tirsdag at den vil holde en tegnekonkurranse om Holocaust for å teste hvor sterkt prinsippet om ytringsfriheten egentlig står i Vesten.

- Feiltolket
- Min avis forsøker å etablere kontakt med den iranske avisen, og vi vil trykke bildene samme dag som de publiseres i Iran, skal Jyllands-Postens kulturredaktør Flemming Rose ha sagt i et intervju i CNN-programmet «American Morning» onsdag, ifølge Associated Press (AP).

Jyllands-Posten avviser dette:

- Opplysningen bygger på overfortolkning av en uttalelse fra kulturredaktør Flemming Rose, og Morgenavisen Jylland-Postens ansvarlige sjefredaktør, Carsten Juste, understreker at Jyllands-Posten ikke under noen omstendigheter vil bringe Holocaust-tegninger fra en iransk avis, står det i meldingen fra avisen.

- Må vurderes
Avisen bekrefter imidlertid at Rose uttalte til CNN at Jyllands-Posten vil vurdere å trykke tegningene, men først etter å ha sett dem og hatt mulighet til å ta stilling til dem.

- Under alle omstendigheter vil en slik eventuell publisering tjene som en journalistisk dokumentasjon på samme måte som Jyllands-Posten nylig trykket en side med satiretegninger fra arabisk presse, opplyser avisen

Reaksjon
Den iranske avisen vil dra i gang tegnekonkurransen førstkommende mandag. Avisen har ikke lagt skjul på at stuntet er en direkte reaksjon på Muhammed-karikaturene i Jyllands-Posten.

Konkurransen er et samarbeid mellom avisen og utstillingssenteret Karikaturenes hus, ifølge AP. Både Hamshahri og senteret eies av Teheran kommune, som er dominert av president Mahmoud Ahmadinejad.

Han er velkjent for sin motstand mot Israel, og vakte harme verden over da han i desember hevdet at folkemordet på jødene under andre verdenskrig er en myte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere