NA24.no

Mislykket rekordforsøk

Foto: Fotograf: Roald, Berit (Scanpix)
Sist oppdatert:
Børsen åpnet lovende, men endte flatt. Oljerelaterte aksjer dominerte både blant vinnere og tapere.

Oslo Børs begynte sterkt torsdag og snuste på rekordnotering, men utover dagen skled markedet nedover, blant annet tynget av en svak bedriftsindeks fra USA. Til slutt endte hovedindeksen opp marginale 0,03 prosent til 357,77 poeng.

Statoil bidrog til å trekke ned. Aksjen falt 0,9 prosent til 141 kroner. Oljeprisen har svekket seg etter overraskende høye lagertall fra USA onsdag.

Ellers pekte Fred. Olsen Energy seg ut negativt blant de tunge selskapene. Aksjen falt 6 prosent til 213,40 kroner etter en negativ avgjørelse i en kontraktstvist.

Les mer: Tapte boreriggdisputt

I positiv ende finner vi et annet oljerelatert selskap, nemlig PGS, som steg 9 prosent til 66,25 kroner etter å ha solgt sin landdivisjon.

Les mer: PGS selger landdivisjonen

Børsvinner ble tørrbulkrederiet Belships, som steg 16 prosent til 10 kroner. Rederier av denne typen har opplevd sterk oppgang på børsen den siste tiden.

For andre dag på rad troner offshoreselskapet Cecon høyt på vinnerlisten. Aksjen stiger 13 prosent til 3,49 kroner. Onsdag meldte selskapet at det har fått på plass en viktig intensjonsavtale.

Full så bra går det ikke med gullgruveselskapet Crew Gold Corporation. Aksjen faller 7 prosent til 0,98 kroner etter at selskapet har sendt ut en melding om at de ikke har betalt renter på 10,7 millioner dollar. Fristen for å betale rentene forfalt 1. desember, og selskapet er inne i en fase der de forsøker å få med seg obligasjonseierne til å være med på en restrukturering av gjelden. Det vil innebære en kraftig utvanning for dagens aksjonærer.

Les mer: Crew betaler ikke

Det kom flere makrotall fra USA på ettermiddagen norsk tid.

Det mest overraskende var en negativ skuffelse. Innkjøpssjefindeksen ISM for tjenestesektoren falt til 48,7 poeng i november fra 50,6 poeng i oktober. Økonomene ventet en oppgang til 51,5 poeng.

Les mer: Skuffende fra USA

Det har også kommet en ukentlig oppdatering knyttet til utviklingen i antall førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd. I forrige uke falt antallet for femte uke på rad med 5.000 til 457.000. Samtdiig har det glidende snittet for de siste fire ukene gått ned med 14.250 til 481.250. Det har også vært nedrevideringer av tallene fra uken i forveien. Økonomene hadde på forhånd ventet en vekst i antallet førstegangssøkere.

Les mer: Ny positiv overraskelse

Det amerikanske arbeidsdepartementet har nedjustert produktiviteten utenfor jordbruket for tredje kvartal. Det kraftige fallet i arbeidskostnadene har også blitt lavere enn først antatt.

Les mer: Justerer ned produktiviteten

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere