NA24.no

Mistenker ulovlig Opticom-handel

Foto: Sigbjørn Sandsmark
Sist oppdatert:
Investor Per Espen Skippervold ble tirsdag oppringt av et meglerhus som bød mer enn 20 prosent over børskurs. Det ga investoren en ekstra fortjeneste på 1,7 millioner. «Short-selgerne» blør.

Tirsdag kveld sendte Opticom ut en melding at det blir en ekstra generalforsamling 20. desember som følge av problemer med leveranse av aksjer.

I innkallingen begrunnes dette med at en aksjonær har påpekt at det i forkant av dagens generalforsamling har funnet sted udekket shortsalg av aksjer i selskapet.

Såkalt «shortsalg» betyr at en investor selger en aksje med leveranse frem i tid. Dette er fullt ut lovlig, hvis det gjøres på riktig måte. Og riktig måte er at man samtidig som salget skjer, låner likt antall aksjer fra sitt meglerhus. Det å ikke låne aksjer, er ulovlig.

I klartekst kan dette bety at en del store kjøpere av aksjer i Opticom ikke har fått aksjer de har kjøpt, fordi noen andre har solgt aksjer de ikke har hatt tilgang til.

Solgte 40.000 aksjer
Storinvestor Per Espen Skippervold har vært en av de største traderne i Opticom-aksjen den siste måneden. Før krigen startet, satt investoren med over 200.000 aksjer i selskapet, men siden har han vært inn og ut av aksjen hele tiden.

På flyplassen i Malaga tirsdag formiddag, på vei hjem til generalforsamlingen i Opticom, ble han oppringt av et meglerhus som ønsket å kjøpe Opticom-aksjer av ham.

- De trengte rask levering og bød 240 kroner per aksje, så jeg solgte 40.000. Jeg tror nok at det er noen investorer i markedet som har shortet Opticom, og nå har problemer med å levere, sier Skippervold til TV 2 Nettavisen.

Skippervold solgte tirsdag aksjer for 9,6 millioner kroner, 1,7 millioner mer enn han ville fått hadde han solgt via børsen. Kursen var i underkant av 200 kroner på salgstidspunktet, og han fikk 240 kroner aksjen.

Investoren ønsker ikke å si hvilket meglerhus som ringte ham.

Opticom videre opp
Skippervold tror at Opticom-aksjen skal videre opp.

- Meglerhusene må fortsette å dekke inn udekkete shortsalg, samt at de to leirene ikke føler seg trygge før de har over 50 prosent. Det vil drive Opticom-kursen videre opp, sier Skippervold.

Sist TV 2 Nettavisen snakket med investoren, spådde han en kurs på 200 kroner. Nå venter han at den skal videre opp, og ser ikke bort ifra at den skal over 300 kroner før neste generalforsamling 20. desember.

Skippervold uttalte til TV 2 Nettavisen 11. november at han hadde tilbudt Thomas Fussell tidligere i høst å kjøpe en million aksjer. Fussell avviste forespørselen.

Kredittilsynet koblet inn
Det Skippervold sier, betyr at flere investorer har shortet ulovlig. Og mye kan tyde på at han har rett.

Slikt shortsalg gjøres normalt i tro på at kursen skal falle, men det skal være dekket av aksjer man låner, slik at man kan oppfylle sine forpliktelser.

- Vi har meldt fra til Oslo Børs om at noen personer har informert oss om at det har vært svært mye shortsalg. Vi har bedt Oslo Børs om å se på dette, sa Opticoms styreleder Thomas Fussell til TV 2 Nettavisen sent tirsdag kveld.

TV 2 Nettavisen har tidligere skrevet at Kredittilsynet nå gransker dette. Til TV 2 Nettavisen bekrefter seniorrådgiver John Thore Olsen i Kredittilsynet at de sjekker hvordan meglerhusene har håndtert et eventuelt shortsalg.

- Saken er under behandling og er dermed taushetsbelagt, er alt Olsen vil si onsdag morgen.

Dagens generalforsamling vil gå som planlagt, men den er flyttet til Folkets Hus og utsatt en halv time til klokken 17. Årsaken er stor pågang, opplyser Opticom-styret tirsdag kveld.

Stridens kjerne
Striden i Opticom står mellom britene Robert Keith og Thomas Fussell på den ene siden, og en opprørsfraksjon, anført av Orkla, Petter Stordalen og Øystein Stray Spetalen, på den andre.

Opprørerne mener de to engelskmennene har melket Opticom uten hensyn til andre aksjonærer. Ett av kjernespørsmålene er hvorfor Opticom, som har utvikling av minneteknologi som kjernevirksomhet, skal sitte på aksjer i det børsnoterte softwareselskapet Fast Search & Transfer til en markedsverdi av nær to milliarder kroner.

Samtidig har Keith og Fussell fått betaling som om de skulle ha styrt et betydelig konsern.

Begge de to gruppene har med tøffe virkemidler forsøkt å skaffe seg nok aksjer til å ta kontroll over selskapet. Kjælenavn som pirater og togrøvere har svirret i luften.

Omkamp
Og selve finalen skulle stå i dag. Men nå er det altså satt opp omkamp allerede før avspark.

Det var en aksjonær med over fem prosent av aksjene i selskapet som ba Opticom om en ny ekstraordinær generalforsamling 20. desember.

Det ble påpekt at shortsalg kan ha skjedd i et slikt omfang at det medfører at det på dagens generalforsamling ikke er mulig å stemme for betydelige aksjeposter, og at det dermed er nødvendig med en ny generalforsamling hvor alle aksjonærer får mulighet til å stemme for de aksjer de har ervervet.

Til behandling på generalforsamlingen 20. desember er valg av styre, samt forvaltning av aksjepostene i Fast og Thin Film Electronics.

Siden begynnelsen av november er Opticom-kursen tredoblet. Aksjen sluttet tirsdag marginalt ned til 192,50 kroner, og den tidligere traderfavoritten har den siste tiden atter blitt blant børsens mest omsatte aksjer, etter å ha vært halvdød i et par år.

Onsdag handles Opticom til 203 kroner aksjen klokken 10.40.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere