Gå til sidens hovedinnhold

Mistenkt for bussbedrageri

Økokrim har aksjonert mot to busselskaper som er mistenkt for grovt bedrageri mot Nordland fylkeskommune.

I slutten av august gikk Nordland fylkeskommune til anmeldelse av to busselskapene Torghatten Trafikkselskap ASA og SB Nordlandsbuss avdeling Helgeland for grovt bedrageri.

NA24 - din næringslivsavis

Fylkeskommunen avdekket at de to selskapene har krevd og mottatt betaling for produksjon som ikke er utført. Den uberettigede utbetalingen gjelder for begge selskapers del fra 1999 og til dags dato. Dette forteller Bjørn Richard Monssen, fylkesadvokat i Nordland Fylkeskommune til NA24.

Monssen vil ikke fortelle hvor mye penger som skal være involvert. Men Økokrim tok i dag affære, anført av førstestatsadvokat Elisabeth Roscher.

- Vi har mottatt to anmeldelser, og vi kan bekrefte at vi har iverksatt etterforskning. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Roscher til NA24.

Etter det NA24 kjenner til, skal Økokrim i dag ha sikret seg beviser i saken og gått til razzia mot de to selskapene. Forholdene ble oppdaget etter at fylkeskommunen selv igangsatte undersøkelser i forbindelse med en ny anbudsrunde.

- Fylkeskommunen synes det er beklagelig at tunge aktører innen samferdsel har innrettet seg på denne måten, sier Monssen til NA24.

- Svært overrasket
Styreformann Paul Birger Torgnes i Torghatten Trafikkselskap er svært overrasket over at Økokrim i dag kom på døren til selskapet med en rettslig kjennelse.

- Det er svært overraskende for oss å få en slik politianmeldelse mot oss. Vi har hatt en løpende dialog med Nordland Fylkeskommune, men aldri på noen tidspunkt har vi mottatt noe signal på det har vært avvik mellom produksjon og betaling. Vi har heller aldri fra styret sin side fått noen indikasjoner på at det skal være noen irregulære forhold. Vi har hatt en streng internkontroll og eksternkontroll, sier Torgnes som peker på at det har vært gjennomført flere granskninger i forbindelse med flere uregelmessigheter i den samlede transportsektoren i Nordland.

Tidligere har samtlige transportselskap i fylket vært gjenstand for undersøkelser, og Torgnes kan fortelle at selskapet han representerer da besto granskningen med glans.

- Da fikk vi veldig positive tilbakemeldinger, også fra fylkeskommunen, sier styreformannen til NA24.

Torgnes forteller at han blir svært overrasket dersom beslagene som Økokrim har foretatt vil vise at selskapet har gjort noe kriminelt.

Torghatten Trafikkselskap har en rammeavtale på 18 millioner kroner i året med Nordland Fylkeskommune, mens det andre selskapet, Nordlandsbuss, har en avtale med en verdi på 35 millioner kroner i året.

Reklame

Husker du disse to idiotene?