Mister gravejournalist til avis som får 32 mill. kroner i pressestøtte

FORNØYD: - Totaltallene flater ut, mener Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen.

FORNØYD: - Totaltallene flater ut, mener Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen. Foto: Tor Erik H. Mathiesen (NTB Scanpix)

- Det viser litt hvordan situasjonen er, sier Dagbladets sjefredaktør.

03.03.15 15:45

Tallene fra Mediebedriftenes landsforening (MBL) viser at lesingen av papiravisene opplevde et fall på 10,4 prosent i fjor. I 2013 falt avislesingen med 3,7 prosent.

- Det er overraskende at det plutselig skulle falle enda mer, men det er en bekreftelse på den trenden vi har sett over lang tid.

Det sier medie- og forhandlingsdirektør Harald Eide-Fredriksen i Dentsu Aegis Networks Norge til nettstedet Kampanje.

Bratt fall på papir

Aftenposten opplevde en nedgang fra 658.000 til 576.000 lesere fra 2013 til 2014, det vil si 12,5 prosent.

Papirutgaven av VG opplevde en nedgang på 23,4 prosent og endte på 483.000 lesere for 2014.

For Dagbladets del falt opplaget til 73.647 i fjor, en nedgang på 8,6 prosent. Lesertallene for papiravisa gikk ned med 22.000 til 297.000.

Ansvarlige redaktør John Arne Markussen sier til Nettavisen at han totalt sett er fornøyd og peker på voldsom mobilvekst og papirtall som flater ut.

- Vi har sett en voldsom digital vekst over lang tid, og vi har vært forberedt på en utflating i totaltallene.

Han framhever at Dagbladet når ut til 35 prosent av befolkningen hver dag.

- Tøff konkurranse

- Men konkurransen er tøff, ikke minst fra Nettavisen, sier Markussen om den digitale satsingen.

Nettavisens ansvarlige redaktør Gunnar Stavrum mener det er et stort paradoks at pressestøtten fortsatt er orientert mot papiravisproduksjon og et format leserne rømmer fra. Dagbladet må klare seg uten produksjonstilskuddet som mange andre aviser får. Avisen ba om produksjonstilskudd, men fikk det ikke.

Les Gunnar Stavrums kommentar: Nytt blodbad for papiraviser

- Vi betrakter fortsatt papir som viktig, men jeg er ikke så veldig uenig med Gunnar Stavrum når det gjelder pressestøtteordningen. Jeg er glad for at det trolig går mot en plattformuavhengig pressestøtte, sier Markussen.

HTML EMBED

Mister gravejournalist til Klassekampen

Nylig ble det kjent at Dagbladet må gi slipp på to profilerte gravejournalister, Bjørn S. Kristiansen og Kjetil Magne Sørenes. Sistnevnte går til fast jobb i Klassekampen, en avis som kunne hente 32,8 millioner kroner i produksjonstilskudd i fjor. «Krisen i mediebransjen manifisert», lød meldingen fra Dagbladets debattansvarlig Martine Aurdal da hun la ut et bilde fra kakeavslutning i redaksjonen med de to.

- Det viser litt hvordan situasjonen er. Vi har ikke noen jobber å tilby, men man skal ha den ytterste respekt for at folk velger å gå til faste jobber, sier Markussen til Nettavisen.

Han sier Dagbladet er i en fase hvor de driver kontinuerlig driftsforbedring og må være veldig på vakt når det gjelder papiravisdriften.

- Da er det dessverre slik at vi ikke kan tilby jobb til alle vi gjerne skulle beholde. Men vi hevder oss godt på journalistikken på graveområdet. Vi har bygd opp en kultur for gravejournalistikk over tid, sier sjefredaktøren.

Nye målemetoder

John Arne Markussen peker på at de nye målemetodene for opplag som MBL benytter favoriserer abonnementsavisene, der mange mediehus slår sammen papirabonnement og digitalt abonnement i én pakke.

- Noen abonnementsaviser får veldig høye tall, men det kan være vanskelig å vite hva som er hva, sier han.

Foto: (Nettavisen)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.