NA24.no

Mister kongejobben etter mer enn 20 år

(SCANPIX)
Sist oppdatert:
Revisorkonge vrakes fra landets råeste jobb.

For første gang på én gerasjon bytter Statoil partner.

Norges desidert største selskap har nå besluttet at det for første gang på veldig lenge kan gå mot bytting av revisor for regnskapsåret 2012. Overfor bedriftsforsamlingen foreslås det nå at Ernst & Young kan bli vraket til fordel for KPMG.

Det er lenge siden Statoil gjorde noe lignende.

- Ernst & Young har vært revisor for Statoil i mer enn 20 år, sier Jannik Lindbæk jr. leder for Statoils avdeling for medierelasjoner, til NA24

Han avviser imidlertid at det er noen form for dramatikk knyttet til dette.

- Dette er en del av en ordinær innkjøpsproses, der man har en ordinær tilbudsprosess og at KPMG vil bli foreslått som revisor på samlingen i mars.

Lindbæk vil ikke kommentere de økonomiske betingelsene, men sier at det er et sett av forhold som er vurdert og som har ledet til avgjørelsen.

- Dette er en helt regulær måte som vi jobber med innkjøp på og det er den prosessen som gjør at vi nå foreslår bytte til KPMG. Ernst og Young har også betjent oss på en førsteklasses måte, sier Lindbæk jr.

Betydelige beløp
Ingen av partene vil si noe om hvor mye penger Statoil betaler for revisortjenester, men det er ingen tvil om at det er betydelige beløp.

I 2010 var Statoils kostnader til Ernst & Young på 87,7 millioner kroner ekskludert for moms.

Av dette var revisorrelaterte kostnader på 35,2 millioner kroner for Norge og 29,3 millioner kroner for Statoil utenfor Norge.

I tillegg betalte Statoil ytterligere 8,8 millioner kroner for revisor- og andre tjenester.

Dette var en oppgang på vel 7,5 prosent fra 2009, da Ernst & Young mottok 81,6 millioner kroner for sine tjenester.

Satser på andre tjenester
For Ernst & Young, som nå ser ut til å miste en av sine største kunder, blir meldingen tatt i mot med fatning.

- Vi var godt fornøyd med det tilbudet vi har gitt til Statoil, men vi registrerer at KPMG har tilbudt vesentlig bedre kommersielle vilkår og at det er bakgrunnen for at Statoil ønsker å skifte revisor, sier Erik Mamelund, administrerende direktør i Ernst & Young til NA24.

De har imidlertid ikke gitt opp å serve oljekjempen.

- Men vi ser på dette som en god mulighet for oss til å kunne satse på å være rådgiver for selskapet, som er noe vi nå vil konkurrere om. Statoil er et stort selskap som også bruker rådgivere i flere sammenhenger, og ikke minst har vi nå så mye erfaring fra oljebransjen og Statoil at vi føler oss som sterke kandidater, sier Mamelund.

- Masse gratulasjoner
Hos KPMG føles dette som en skikkelig seier.

- Dette er stort. Vi har fått gratulasjoner fra alle mulige plasser og det betyr veldig mye for hele organisasjonen vår. Dette er en ordentlig signalkunde og et av de største og viktigste selskapene i Norge, sier Mona Irene Larsen, viseadministrerende direktør og leder for revisjonsvirksomheten i KPMG Norge, til Norge.

- Er dette den mest prestisjefylte revisorjobben i Norge?

- Ja, det kan man kanskje si. Statoil er i mediebildet hele tiden og oljenæringen er veldig viktig for Norge, og der er det Statoil som fører an også internasjonalt. Så dette er ikke stort bare for oss her i Norge, men også for selskapet internasjonalt, sier hun.

Også Mamelund er enig i at Statoil er en viktig kunde.

- Statoil er et stort selskap og det er alltid bra å være revisor i store selskaper.

Larsen vil imidlertid ikke si hva det er som kan ha gjort at de stakk av med oppdraget.

- Vi har ikke hatt noen ordentlig debrief med de enda. Så det vil jeg ikke si noe om.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere