*Nettavisen* Økonomi.

Mister oppdriften

Foto: (Scanpix/Montasje)

Det så lyst ut, men nedturen har innhentet Oslo Børs.

21.01.10 12:35

Torsdag morgen startet svært oppløftende for Oslo Børs, men har ikke klart å holde på oppturen.

Hovedindeksen sendes sendes ned 0,35 prosent til 366,38 poeng like etter lunsjtider. Dermed klarer de så vidt å holde seg over årets bunnotering som ble nådd i går. Onsdag var den verste dagen så langt i 2010 med et fall på over 2,5 prosent.

Les mer: Dyprødt på børsen

Kina-fokus
Kinas vekst for fjerde kvartal overgår de høye forventningene som hadde bygget seg opp i forkant av dagens makrotall. Bruttonasjonalproduktet vokste med 10,7 prosent i løpet av de tre siste månedene av 2009. Dette er høyere enn anslagene til økonomene som lå på 10,5 prosent.

I forkant av rapporten fra de kinesiske myndighetene hadde forventningene steget betraktelig.

Tallene fikk det japanske aksjemarkedet til å stige markant, mens frykten for at det vil komme innstramminger på utlånssiden og gjeldsveksten for å unngå at veksten kommer ut av kontroll sendte særlige bank-, finans-, og eiendomsaksjer ned i de kinesiske markedene.

Les mer: Voksesmerter i Asia

- Strammer til
Veksten i Kina følges nøye av finansmarkedene siden landet har klart seg svært bra under finanskrisen og resesjonen som har preget resten av verden. Kina har blitt motoren i den økonomiske opphentingen som har kommet, men regjeringen bekymrer seg for at det kan blåses opp bobler som kan sprekke.

- I den siste tiden har det kommet flere tegn til at de kinesiske myndighetene nå begynner å stramme til. I går ble blant annet flere banker beordret til utlånsstopp for resten av januar. Dette etter et fullstendig frislepp av kredittgivningen som et mottiltak på den globale nedgangsperioden. Vi har argumentert for at en slik tilstramming vil måtte komme, gjennom strammere kreditt, økte renter og en sterkere valuta, skriver DnB Nor Markets i meglerhusets morgenrapport.

Olje svakt ned
Det var hovedsakelig tungvekterne som dro opp børsen torsdag morgen, men etterhvert har de måttet gi slipp på oppturen. Statoil faller 0,50 prosent til 140,50 kroner, mens Yara blir sendt ned 0,16 prosent til 250,10 kroner.

Solenergiselskapet REC er opp 1,27 prosent til 34,95 kroner, mens riggselskapet Seadrill blir løftet 1,63 prosent til 136,90 kroner.

Marskontrakten på nordsjøolje omsettes for 76,26 dollar fatet, ned 0,08 prosent.

I Frankfurt stiger DAX-indeksen 0,29 prosent, mens Londons FTSE 100 er opp 0,73 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag