*Nettavisen* Økonomi.

Mistet 27 mill - hver dag

Gikk på en milliardsmell i eiendom - sjefen selv er tilfreds med det «sterke» resultatet.

Eiendomsselskapet Norwegian Property la torsdag frem regnskapet for 2008.

NA24 - din næringslivsavis

Her fremkommer det at selskapet gikk på en real eiendomssmell i fjerde kvartal. Resultatet før skatt endte til slutt på minus 2,5 milliarder kroner, mot et overskudd på 111 millioner året før. Til tross for milliardsmellen er sjefen selv strålende fornøyd.

Tilfreds tross tap
- Vi er tilfredse med å legge frem sterke resultater og forbedret kontantstrøm fra underliggende drift. I lys av de betydelige regnskapsmessige effekter av det nåværende makroøkonomiske klima vil vi fortsatt ha fullt fokus på å styrke selskapets finansielle stilling, og å vedlikeholde en stabil og forutsigbar kontantstrøm, sier Petter Jansen, adm. dir. i Norwegian Property i en børsmelding.

Leieinntektene var 466 millioner, mot 450,2 millioner samme kvartal året før. Driftsresultatet før verdijusteringer var 389,2 millioner, mot 382,1 millioner året før.

Imidlertid har eiendomsmarkedet gått rett mot Jansen og Norwegian Property. For året som helhet endte underskuddet på 5,1 milliarder kroner.

Bundet renten
- For å sikre selskapet mot effekten av kortsiktige svingninger i renter og eiendomsverdier har Norwegian Property implementert en høy grad av rentesikring relatert til selskapets gjeld. Dette har sikret selskapet lavere finanskostnader i 2009 enn i 2008, skriver selskapet i meldingen.

- Fallende renter har imidlertid gitt negative endringer i markedsverdien av finansielle derivater i fjerde kvartal på 1,2 milliarder kroner. Ved årets utgang hadde slike instrumenter en negativ verdi på 631,3 millioner.

Total markedsverdi for eiendomsporteføljen (før skattemessige effekter) var 27,6 milliarder kroner, mot 27,7 milliarder ved utgangen av tredje kvartal, hvilket innebærer en direkteavkastning for kontorporteføljen og hotellporteføljen på henholdsvis på 6,4 prosent og 7,0 prosent.

For fjerde kvartal har selskapet fått gjennomført ytterligere en ekstern verdivurdering for å sikre objektiv og uavhengig verdsettelse. Negative justeringer av markedsverdien av eiendomsporteføljen var 1,2 milliarder, hvilket gir en negativ resultateffekt på 4 milliarder for 2008.

Selskapet vil ikke betale utbytte for 2008.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag