NA24.no

Mistet appetitten på aksjer

Sist oppdatert:
Dårlig strøm med jobbtall ga betydelig børsfall.

Investorene mistet appetitten på aksjer og andre risiko betonte investeringer, og sendte markedene solid i minus torsdag. Skuffende svake jobbtall fikk skylden.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Da oljeprisen også fikk en knekk gikk det kun en vei for Oslo Børs. Hovedindeksen falt 2,21 prosent til 281,73 poeng.

Sommerferien nærmer seg med stormskritt og det merkes på omsetningen. Denne uken har snittet ligget under hva tilfellet har vært de seneste ukene, og det var også tilfellet torsdag. Da ble det omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 3,8 milliarder kroner over systemene til Oslo Børs.

Kan ikke friskmeldes
Myndighetenes tiltak for å redusere den økonomiske nedturen har allerede begynt å vise tegn til virkning i realøkonomien, men kampen mot stigende arbeidsledighet har ikke vært like effektiv. Torsdag kom arbeidsmarkedsrapporter i Europa og USA. Disse bekrefter at de største landene sliter med den et svekket arbeidsmarked.

I euroområdet økte ledighet til 9,5 prosent i mai fra 9,3 prosent i april, og nå har de 16 landene som benytter euroen som sin valuta over 15 millioner arbeidsledige. Dette er det høyeste nivået på ti år, og utsiktene er heller ikke lyse. I Europa er det ventet at ledigheten vil øke til rundt 11,5 prosent ved utgangen til neste år.

Viktigst var sysselsettingsrapporten fra USA. Denne blir omtalt som månedens viktigste og skuffet markedet. Sysselsettingen falt med 467.000, og det var godt over hva de største pessimistene trodde på forhånd. I snitt lå forventningene blant økonomene på 365.000. Ledighetsraten økte til 9,5 prosent, og det var noe bedre enn forventningene.

Les mer: Verste på 26 år og Høyeste ledighet på ti år

- Dette viser at arbeidsmarkedet langt ifra kan friskmeldes etter to sterkere enn ventet tall siste to måneder. Arbeidsmarkedet er viktig fordi ytterligere kraftig forverring kan dempe privat etterspørsel og konsum, som er viktig for at økonomien skal komme på beina igjen. Ledende indikatorer for USA har trukket videre oppover den siste tiden, men er avhengig av at etterspørselen ikke kollapser på ny, sier seniorforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning til NA24.

Ras i oljeprisen
De svake tallene fra arbeidsmarkedet ga kraftige børsfall i Europa og USA. De la også en klar demper på oljeprisen. Mye av nedgangen i oljeprisen kan også forklares med at dollarkursen fikk et løft. Usikkerhet når den økonomiske opphentingen mange har regnet med kommer er med på å skremme investorene til tryggere havner som den amerikanske valutaen.

Ved råvarebørsen i London falt kontraktsprisen på nordsjøolje med levering i august til 66,85 dollar per fat. Det er en nedgang som tilsvarer 2,8 prosent.

De viktigste europeiske børsene falt mellom 2,5 og 3,5 prosent, mens de amerikanske børsene falt også markert etter at handelen åpnet torsdag ettermiddag. Markedene i USA holder stengt fredag.

Fallet i råvaremarkedet rammet de største selskapene. StatoilHydro ble sendt ned 1,40 prosent til 126,70 kroner og klarte seg bedre enn flere av de andre. Yara falt 2,60 prosent til 178 kroner og aksjekursen i Norsk Hydro dalte 4,30 prosent til 32,30 kroner.

Oljeserviceselskapene gjorde det også svakt. Aker Solutions ble sendt ned 4,85 prosent til 53 kroner, mens TGS Nopec og Petroleum Geo-Services falt henholdsvis 5,15 prosent til 64,50 kroner og 4,48 prosent til 39,40 kroner.

Tankrederiet Frontline endte ned 5,40 prosent til 149 kroner, mens tørrbulkrederiet Golden Ocean falt 6,35 prosent til 5,90 kroner. Tørrbulkratene fikk et fall og det smittet over på rederiene. Forwardkontrakten for capesize for juli er ned fra 68,938 dollar per dag onsdag til 60,000 dollar torsdag formiddag. Forwardkontrakten for capesize for tredje kvartal er ned fra 55,610 dollar per dag til 49,500 dollar per dag.

Vinneren
Dagens vinner ble det lille bioteknologiselskapet NorDiag som har inngått et samarbeid om distribusjon av selskapets produkter. Gjennom å opprette et samarbeidsselskap med LinkMed AB og SSP Primers AB regner de med en solid topplinjevekst og et positivt resultatbidrag. Den konsoliderte omsetningen er ventet å øke med 40 millioner kroner etter denne avtalen.

Les mer: Samarbeid skal gi 40 mill.

Markedet svarte med å sende aksjekursen opp 11,38 prosent til 4,60 kroner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere