*Nettavisen* Økonomi.

Mistet rekordfarten

Oslo Børs mistet farten, til tross for at oljeprisen prøvde å gi gass.

25.01.07 18:26

Oslo Børs mistet rekordfarten og endte ned 0,86 prosent til 455,79 poeng. Onsdag ble det satt ny sluttrekord på børsen, og børsen fant tilbake til rekordfølelsen ved lunsjtider torsdag. Gevinstsikring mot slutten av handelen sendte børsen ned.

NA24 - din næringslivsavis

Oljeprisen holdt seg stabil stort sett hele dagen. Vinterkulden har fått forventningene om økt etterspørsel og forbruk av fyringsolje i USA til å stige. Da handelen ved Oslo Børs var ferdig lå prisen på et fat nordsjøolje med levering i mars på 55,45 dollar. Det er omtrent uendret ved råvarebørsen i London.

Klikk på bildet for å forstørre.

Oljeaksjene mistet farten
Til tross for at oljeprisen holdt seg sterk, falt de oljerelaterte aksjene. Statoil ble sendt ned 0,76 prosent til 162,25 kroner, mens fusjonskompis Norsk Hydro endte dagen med en tilbakegang på 0,38 prosent til 196,25 kroner.

En rekke av de mindre oljeselskapene på børsen fikk et løft på forventninger om tildeling av lisenser på norske sokkel. Trønderselskapet Pertra steg 5,71 prosent til 74 kroner, mens Rocksource endte dagen med en oppgang på 2,86 prosent til 1,44 kroner.

DNO var uforandret på 12,60 kroner.

Oslo Børs har presentert sine første retningslinjer for rapportering av oljereserver for oljeselskapene. Etter en eksplosjon av nye oljeselskaper på vil børsen har mer ordnede rutiner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fornøyd med laks
Lakseaksjene falt etter en nedgradering av sektoren. Pan Fish falt 3,50 prosent til 6,61 kroner, mens Lerøy og Cermaq fikk merke en nedgang på 1,24 prosent til 99,75 kroner og 1,29 prosent til 114,50 kroner.

DnB NOR Markets har sett nærmere på den norske fiskeoppdrettssektoren. Meglerhuset tar anbefalingen i sektoren ned hold. Tidligere hadde analytiker Klaus Hatlebrekke en kjøpsanbefaling på oppdrettselskapene på Oslo Børs.

Nedgraderingen kommer etter at flere av lakseselskapene har nådd kursmålet.

Anbefalingen i Pan Fish og Cermaq blir kuttet til hold, mens Hatlebrekke beholder hold-anbefalingen på Lerøy Seadfood. Kursmålene holdes uendret på henholdsvis 7 kroner for Pan Fish, 100 kroner for Cermaq og 110 kroner for Lerøy.

DnB NOR Markets venter fortsatt svært gode marginer for oppdrettsindustrien i 2007, men i lys av den siste kursoppgangen tar vi anbefalingen på aksjene ned fra Kjøp til Hold. De viktigste driverne fremover vil i tillegg til lakseprisene værestrukturendringer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Omstruktureringer og resultater
Forsikringsselskapet Bluewater leverte et sterkt resultat for fjerde kvartal. Aksjen falt 9,94 prosent til 4,70 kroner. Northland Resources steg 6,67 prosent til 12 kroner etter at selskapet fikk lov til hente ut en prøve på 1.000 tonn fra jern-kobber-prosjetet Stora Sahavaara i Sverige.

Bomveiselskapet Q-Free steg 5,92 prosent til 16,10 kroner.

Industriselskapet Kverneland skal omstrukturere organisasjonen som skal medføre besparelser på rundt 33 millioner kroner i året. Aksjekursen ble sendt opp 5,26 prosent til 100 kroner på meldingen.

Siste skudd på børsstammen, Comrod, endte med en tilbakegang på 7,50 prosent til 18,50 kroner.

IT-selskapet Tandberg Storeage falt 6,26 prosent på et skuffende svakt fjerde kvartal. Selskapet sier de trenger påfyll av kontanter i løpet av året. Tandberg Storeage vil ifølge Reuters gjennomføre en emisjon for å dekke kapitalbehovet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.