NA24.no


Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Mistillit til Trump førte til årets største fall på Oslo Børs

Sist oppdatert:
Mindre tiltro til USAs president Donald Trump gjorde at Oslo Børs falt kraftig torsdag. Ved stengetid hadde hovedindeksen falt med 2,14 prosent.

Fallet fra 728,3 til 712,6 poeng er det største prosentvise fallet i år, og det er ifølge E24 sågar det største siden resultatet av brexit-avstemningen for elleve måneder siden.

Allerede ved åpning falt hovedindeksen med over 1 prosent, og etter en halvtime var den ned 1,16 prosent. Også børsene i både Asia og Europa falt torsdag, trolig som følge av den politiske uroen rundt USAs president Donald Trump.

Les også: - Mulighet for at Trump blir stilt for riksrett

- Trump-effekten er over

- Trump-effekten er over. Markedet har mindre tiltro til Trump, sier meglersjef Thomas Breivik i DNB Markets til Dagens Næringsliv.

Siden Trump ble valgt til USAs president i november, har amerikanske aksjer skutt i været, også omtalt som «Trump-effekten». Men den manglende tiltroen til presidenten vil blant annet gå ut over industriaksjer i USA framover, ettersom det er denne typen aksjer som fikk et oppsving etter valget, mener Breivik.

- Denne typen aksjer vil gå ned i Norge og Europa også, forklarer han og viser til aluminiumsprodusenten Norsk Hydro. Aksjen falt torsdag med 6,3 prosent.

Børsfall overalt

Børsene falt også både i Asia og Europa på torsdag, trolig som følge av den politiske uroen rundt Donald Trump. Men i USA åpnet Wall Street så vidt opp.

Standard & Poor's 500-indeks steg 0,3 prosent da Wall Street åpnet torsdag. Industriindeksen Dow Jones la på seg med 0,1 prosent mens teknologitunge Nasdaq gikk opp 0,6 prosent.

Oppgangen på Wall Street kom dagen etter det største børsfallet i USA siden september. Nedgangen på New York-børsen onsdag ble satt i sammenheng med uro rundt Trump. Den samme uroen kan forklare hvorfor asiatiske og europeiske børser gikk i rødt torsdag.

Nikkei-indeksen i Tokyo falt 1,3 prosent, og Hang Seng-indeksen i Hongkong gikk ned 0,6 prosent. Det var nedgang også i Sør-Korea.

I Europa falt DAX-indeksen i Frankfurt 0,4 prosent. I Paris endte CAC-indeksen med en nedgang på 0,7 prosent. Fallet for FTSE-indeksen i London var enda større, med 1,2 prosent.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere