NA24.no

Mobilfesten er over

Sist oppdatert:
Salget av nye mobiltelefoner går ned. Nå blir det 3G-nachspiel.

Mobiltoppen er passert, tror elektronikkbransjen.

NA24 - din næringslivsavis

Første halvår i år ble det solgt 902.000 mobiltelefoner. Det er en nedgang på ni prosent mot samme periode i fjor. Omsetningen gikk ned hele 19 prosent.

Veksten i salget av mobiltelefoner har gått som en kule i mer enn 10 år, med unntak av en dip undertelekom-krisen i 2001-2002. Fjoråret ble et rekordår med 2,35 millioner solgte enheter.

- Måtte skje
- Dette måtte skje. Det er grenser for hvor ofte folk skifter mobiltelefon og hvor mange telefoner den enkelte har, sier Synnøve Bjørke, administrerende direktør i Elektronikkbransjen.

Elektronikkbransjen tror toppen er passert, og setter nå sin lit til de nye, «smarte» telefonene.

Nå er det knapt en aldershjemspasient igjen uten mobiltelefon i Norge. Det er registrert over 4,5 mobilabonnementer i Norge, mer enn ett abonnement per innbygger. Dermed kommer omsetningen fra at folk bytter mobiler, ikke fra vekst i antallet brukere.

- Det betyr at vi nå sannsynligvis har nådd et tak hvor vi bytter ut jevnlig. Vi forventer at det nå har stabilisert seg. Det er grenser for hvor mange telefoner vi skal ha i familien. Vi voksne skifter mobil hvert annte år. De unge skifter enda mer, de er enda mer påvirket av mote, og skifter hver 9. måned, sier Bjørke til NA24.

Smart-telefoner overtar
Bransjen setter nå sin lit til 3G-telefoner med blant annet videotelefoni og rask internett-tilgang. På svært kort tid har disse telefonene overtatt 18 prosent av telefonsalget.

For et år siden var det knapt noen som hadde 3G-telefon. I første halvår ble det solgt 160.000 slike telefoner

I juli skal omsetningen ha tatt helt av.

- Vi ser at de smarte telefonene, der hvor du kan hente opp dokumentene dine, være tilgjengelig hele tiden, skrive epost, og alt dette her, går som en kule, sier Bjørke.

- Vi trodde vi kom til å selge 500.000 av disse smarte telefonene i år, mot 120.000 i fjor. Nå må vi oppgradere prognosen, og tror vi vil selge 600.000 av dem i 2006, sier hun.

Smarte bedriftstelefoner
Bedrifter kjøper gjerne den samme telefonen til alle ansatte.

- De de skal være smarte, slik at it-ansvarlig kan styre innholdet i telefonene, sier Bjørke.

Men det økte salget av slike telefoner er ikke nok til å redde omsetningen

- Når smarte telefoner øker så drastisk som det har gjort, ville man tro omsetningen hadde gått opp. For dette er jo dyrere apparater. Men prisene på disse har også falt i takt med at stadig flere modeller har kommet på markedet, sier Synnøve Bjørke til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere