NA24.no

Mobiloperatørene blir slaktet etter Dagmar

Foto: Runar Andersen (Scanpix)
Sist oppdatert:
Nå vil de bli pålagt en lang rekke nye krav, slik at mobilnettet skal fungere i krisesituasjoner.

Etter at store deler av telenettet brøt totalt sammen over lang tid i de områdene som ble rammet av Dagmar, ga Samferdselsdepartementet Post- og teletilsynet i oppdrag å kartlegge sårbarhetene i mobilnettene i Norge, og komme med forslag til tiltak som kan sikre mobilkommunikasjonen i Norge.

Rapporten er til dels knusende overfor dagens mobilnett, og ikke minst Telenor og NetCom.

- I analysen utført av Nexia/Styrmand er det avdekket en rekke sårbarheter knyttet til installasjoner, utstyr, nettstrukturer, organisasjon og omkringliggende systemer, skriver tilsynet i sin rapport.

Selskapene får blant annet kritikk for uoversiktlige organisasjoner, mangefulle arbeidsprosesser, begrenset egenkompetanse og dermed stor avhengighet av underleverandører. Det anses også som dårlig sikrede nett.

Tilsynet forslår derfor hele åtte tiltak for å bedre sårbarheten til mobilnettene.

1) PT vil stille skjerpede krav til operatører av mobilnett om å gjennomføre regelmessige ROS-analyser og kunne dokumentere planer og tiltak for sikring av ekomnettene.

2) PT vil pålegge tilbyderne å dokumentere at de har tilstrekkelig egenkompetanse og kapasitet til å håndtere hendelser i fred, krise og krig.

3) PT vil fastsette klassifiseringsforskrift og føre tilsyn med at nettilbydere klassifiserer alle egne ekomanlegg som definert i forskriften, og sørger for å oppfylle spesifiserte krav til sikring.

4) PT vil gjennomføre en kost/nytte vurdering av alternativer til dagens sambandsstruktur med spesiell vekt på krav til redundans, robusthet og alternative fremføringsveier.

5) PT vil gjennomføre en kost/nytte vurdering av alternativer til dagens konsentrasjon av nettelementer med kritiske funksjoner for hele eller store deler av nettet.

6) PT vil fremme krav til operatørene av mobilnettene om å beskytte nettene mot angrep fra eksterne nett og terminaler.

7) PT vil tydeliggjøre krav til operatører av mobilnett til tilgangskontroll, for både fysisk og logisk tilgang, til viktige anlegg og systemer.

8) PT vil ta initiativ til en gjennomgang av operatørenes rutiner for endringshåndtering, med sikte på å styrke disse.

Krever mye bedre reservestrøm-løsninger

En annen rapport har sett direkte på konsekvensene i forhold til ekstremværet, som går på hva man gjør når denne typen situasjoner oppstår.

En av de store utfordringene for mobilnettet har vært at strømnettet har brutt, og at basestasjonene derfor ikke har fått strøm. Den viktigste endringen tilsynet legger opp til er at langt flere basestasjoner skal ha betydelig større egen reservestrøm.

Tilsynet ønsker at basestasjonene skal ha seks timers reservestrøm for «de aller fleste basestasjoner».

I tillegg ønsker selskapet at basestasjoner som dekker «særlig viktige områder» skal få langt større krav. I første omgang ser de for seg at 1000 basestasjoner skal sikres med batteri og nødaggregat som skal holde til drift i tre døgn. Det skal særlig prioriteres områder der basestasjoner for nødnettet og det vanlige nødnettet er samlokalisert.

Operatørene skal også sørge for å få i gang systemer for å prioritere «viktig» mobiltrafikk i krisesituasjoner der mobilnettet er overbelastet.

«Ved knapphet på kapasitet i nettene i en krise- eller beredskapssituasjon, er det viktig med ordninger som klart prioriterer abonnenter som innehar svært viktige funksjoner sett fra samfunnets side», skriver tilsynet i sin rapport.

Et siste tiltak som de krever er at de store mobiloperatørene skal pålegges å ha regionale beredskapslagre med tilstrekkelig utstyr og tilgjengelig personell som kan settes i sving slik «at de raskt kan gjenopprette transmisjon til basestasjoner med stor lokal betydning». Tilsynet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) skal være med på å peke ut disse viktige basestasjonene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere