NA24.no

Mobilpris til himmels

Foto: Scanpix (Nettavisen)
I mai åpnes det opp for å ringe med mobilen i fly. Det kan bli svindyrt.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Den 1. mai starter moroa for dem som lengter etter å kunne ringe med mobiltelefon fra flysetet.

NA24 - din næringslivsavis

Det er rundt en uke siden EU-kommisjonen bestemte at det skal bli lov å ringe fra fly på ruter i EU såframt flyene er utrustet med mobilnett. Ingen selskaper har villet si hva det vil koste å ringe mennesker flere tusen meter under seg, men ekspertene tror at det kan bli dyre greier, ifølge Die Welt.

- 20 kroner minuttet
Noen eksperter regner med at det vil koste rundt to til to og en halv euro per minutt, noe som tilsvarer rundt 16-20 kroner minuttet.

- Vi regner med at det vil være urimelig høye priser, sier Bernd Krieger direktør for europeisk konsumentsenter i Tyskland, ifølge avisen.

Men EU-kommissæren for telekommunikasjoner, Viviane Reding, har allerede advart fly- og teleselskaper mot å sende takstene til himmels sammen med flyet, og at sjokkregninger for kundene ikke vil bli akseptert.

Millioner per fly
En årsak til at prisene kan bli skyhøye er at flyselskapene som ønsker å tilby denne ekstratjenesten til sine kunder, og da spesielt businesskundene, får en ekstrakostnad på 250.000 euro, omlag to millioner kroner, per fly for utstyret som må monteres. Foruten å få dekket inn utgiftene ønsker de nok også å få litt lønn for strevet.

- Dette er en interessant forretning for oss, vi ser på det som en service til kunden, heter det fra T-Mobile.

Om en samtalekostnad på 1.200 kroner i timen ikke skulle avskrekke deg er det imidlertid ikke fritt frem til å ringe så fort man har satt seg i flysetet. Det er satt begrensninger på at samtalene, som blir sendt via satellitt og som per nå kun er tilrettelagt for GSM-mobiler, først kan starte når flyet har passert en lufthøyde på 3.000 meter.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere