*Nettavisen* Økonomi.

Mobiltyveri kan være spionasje

Aylar frykter private bilder på avveie etter at mobilen hennes ble stjålet. Snart kan du forhindre at det samme skjer deg.

13.05.06 12:14

Norske selskaper skal hindre industrispionasje via mobilen.

Hvert år stjeles eller mistes det mer enn 20 000 mobiltelefoner i landet. Stadig flere av disse vil være såkalte smartmobiltelefoner som har større bruksmuligheter og lagringskapasitet enn vanlige mobiltelefoner.

Nye tjenester
Smarttelefonenes stadig økende utvikling fører dem gradvis nærmere et komplett hjemmekontor. De to norske selskapene Allianse og Hello samarbeider nå med å utvikle tjenester som skal begrense skaden om den skulle bli stjålet. En ny tjeneste vil bli tilbudt brukere av Hello fra neste uke.

De nye smartmobilene vil ifølge konserndirektør i Allianse, Jan Ivar Borgersen, kunne inneholde mye essensiell informasjon, som det kan være kritisk om kommer på avveie. Han mener også at telefontyveri raskt kan bli en måte å bedrive industrispionasje på.

NA 24 - din nye næringslivsavis

Skal hindre tyver
Selv om innholdet eller selve telefonen forsvinner, vil det være mulig å få tilgang til innholdet, samt å gjøre det tilgjengelig igjen for eieren.

- Vi er de første i landet som lager et konsept med mobile terminaler. Vi har noe vi kaller Device Management, som tar kontroll over telefonen så fort den kommer på avveie. Hvis mobilen forsvinner, kan vi gå inn og slette alle personlige opplysninger på den over nettet. Alt fra private SMS-er til lysbildepresentasjoner og kontraktsforslag vil bli fjernet, sier Borgersen.

Brukeren har også mulighet til å kunne lagre informasjonen på en server som gjør det mulig å få hentet den tilbake om dette skulle være nødvendig.

- Vi kan tilby lagringsplass for backup på all informasjon på smartmobilen. Hvis uhellet først skulle være ute, er det fort gjort å sette deg opp med en ny mobil som har all den informasjonen som den forrige hadde.

Salget av smartmobiler er i år spådd til 22 millioner enheter på verdensbasis, og neste år venter analytikerne i Nomura Securities minst en dobling. Operas mobile nettleser er nå tilgjengelig på minst 4 millioner smartmobiler. Dette er deres desidert største inntjeningsfeltet, og Opera har for lengst utpekt nettleser for smartmobiler som sitt største vekstmarked.

- Vi tjener inn rundt ¾ av vår totale inntjening på mobilmarkedet, sier presseansvarlig Eskil Sivertsen i Opera til NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag