Nettavisen har de siste ukene fortalt om politikerne i Oslo som parkerer gratis i garasjen på rådhuset, mens folk utenfor leter etter parkeringsplass. Innen utgangen av neste år skal nærmest all gateparkering innenfor Ring 1 i Oslo sentrum være fjernet.

Les også: Ordføreren slaktet gratisparkering hun selv benytter

I motsetning til Oslo-politikerne, valgte daværende byrådsleder Monica Mæland (H) i Bergen å åpne opp for at folk flest kunne parkere på plassene til rådhuset når politikerne hadde gått hjem fra jobb.

Se video:

– Ingen grunn til forskjellsbehandling

– Dette gjorde vi fordi parkeringsplasser er et knapphetsgode som det selvsagt var naturlig at alle hadde adgang til. Det var ingen grunn til at dem som jobbet i kommunen skulle ha større adgang enn andre, sier Mæland, som nå er næringsminister til Nettavisen.

«Pampeplassene» ble fordelt etter førstemann til mølla-prinsippet, og plassene skal ha vært svært så populære.

– Det er ikke slik at hvis du jobber i kommunen så har du større behov for parkeringsplass enn hvis du jobber i en privat virksomhet, påpeker hun.

Ble stengt igjen

Etter maktskiftet i Bergen for to år siden, ble imidlertid plassene stengt igjen for vanlige folk. De rødgrønne partiene ville «ha bedre oversikt over bilkjøring i kvartalet». I tillegg ble rådhusgaten stengt med bom.

– Jeg synes i hvert fall at plassene må gjøres tilgjengelig for andre ved endt arbeidsdag. Jeg kan ikke forstå at det skulle være noen grunn til at området skal være stengt, sier Mæland.

(Saken fortsetter under videoen.)


Næringsministeren vil ikke gi et klart råd til Oslo-politikerne, men advarer mot konsekvensene av den parkeringspolitikken som føres.

– Jeg har registrert at Oslo har en restriktiv parkeringspolitikk, og det har Oslos velgere valgt. Vi vet at det er vanskelig å drive butikker i bykjernen, og at konkurransen fra kjøpesentrene utenfor er stor. Det blir synlig ved at stadig flere gater får restauranter og kiosker istedenfor et mangfoldig byliv, sier hun.

– Vil du komme med noen råd til byrådsleder Raymond Johansen og ordfører Marianne Borgen?

– Nei, det overlater jeg til bypolitikerne i Oslo å diskutere seg imellom. Jeg har ikke ansvar for parkeringspolitikk verken i Oslo eller i regjering, understreker hun.

– Forurenser like mye

Næringsministeren tror den restriktive parkeringspolitikken er konkurransevridende og bare vil flytte miljøproblemet med biltrafikken.

– Vi vet jo at varehandelen i sentrum møter økende konkurranse både fra kjøpesentre og fra netthandel. Skal vi ha en levende bykjerne, så må det være fokus på fremkommelighet, sier Mæland, og omtaler seg selv som en «ivrig sentrumshandler» i Bergen.

– Men samtidig så er det miljøhensyn å ta i denne saken. Er ikke det viktig?

– Det er viktig. Derfor sier jeg at vi har et felles ønske om at flest mulig skal reise kollektivt. Derfor er det viktig å bygge ut et godt kollektivtilbud. Samtidig er det ikke noe mindre forurensende å kjøre til Lagunen kjøpesenter enn til Bergen sentrum, sier hun, og legger til:

– Å stramme inn på reglene for ett område er heller ikke med på å sikre konkurranse på like vilkår.

– Noen er likere enn andre

Mæland er ikke den første statsråden som er kritisk til lokalpolitikernes forskjellsbehandling.

«Noen er visst likere enn andre … En klar innrømmelse at Oslo byrådet ikke klarer leve etter den politikken de tvinger på sine innbyggere», skrev samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) på Facebook i forrige uke.

Uttalelsen kom etter at Nettavisen hadde stilt seg opp ved innkjøringen til garasjeanlegget i Oslo rådhus tidlig på morgenen, og filmet politikere og ansatte som kjørte inn.

En av dem som kom kjørende var Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV), som er en av arkitektene bak prosjektet bilfritt byliv. Sammen med Miljøpartiet De Grønne og Arbeiderpartiet skal de fjerne totalt 700 parkeringsplasser innen utgangen av 2018.

Har du et tips til saken? Kontakt Nettavisens journalister, Jørgen Berge eller Tommy H.S. Brakstad

Synes du Oslo-politikerne bør åpne parkeringsplassene i rådhuset for publikum? Si din mening i kommentarfeltet!