NA24.no


Næringsminister Monica Mæland (H)  avbildet i forbindelse med et møte med Telenor-sjef Sigve Brekke og styreleder Svein Aaser. (t.v) tidligere i år.
Næringsminister Monica Mæland (H)  avbildet i forbindelse med et møte med Telenor-sjef Sigve Brekke og styreleder Svein Aaser. (t.v) tidligere i år. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Monica Mæland - Jeg har ikke tillit til Svein Aaser

Sist oppdatert:
Næringsministeren sparker Telenors styreleder etter å ha fått ny informasjon i VimpelCom-saken.

Fredag formiddag ble det kjent at Svein Aaser går av som styreleder i Telenor med umiddelbar virkning

Samtidig sendte næringsminister Monica Mæland ut en pressemelding der hun opplyser om at hun har mottatt ny informasjon om Telenor-styrets håndtering av den såkalte VimpelCom-saken.

- Jeg har nå fått ny informasjon om saken. Dette er informasjon som både Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite og jeg burde fått tidligere. Det mener jeg er alvorlig, sier Mæland.

- Har ikke tillit
I pressemeldingen går det frem at Mæland har varslet nominasjonskomiteen i Telenor om at styreleder Svein Aaser skal skiftes ut med umiddelbar virkning.

Næringsministeren representerer majoritetseieren i Telenor.

- Jeg har ikke lenger tillit til Telenors styreleder, sier Mæland.

Politimyndigheter i flere land etterforsker mobilselskapet VimpelComs virksomhet i Usbekistan. Telenor er en av aksjeeierne i selskapet.

- Av hensyn til etterforskningen kan jeg foreløpig ikke si mer om den nye informasjonen vi har mottatt, sier Mæland.

Staten eier 53,97 prosent av Telenor.

Fakta: Fakta om VimpelCom-saken

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Telenor er nest største aksjonær i VimpelCom med 33 prosent av aksjene og 43 prosent av stemmene. Den største aksjonæren er Alfa som eies av de omstridte oligarkene Mikhail Fridman og German Khan.

Telenor varslet i oktober at det vil selge seg ut av VimpelCom, mobilselskapet hvor Telenor i flere år var i strid med blant annet Friedman.

VimpelComs virksomhet i Usbekistan er under etterforskning for korrupsjon i flere land.

I tillegg til maktstriden i VimpelCom, fikk dermed Telenor korrupsjonssaken i Usbekistan i fanget.

Den nå avgåtte konsernsjefen Jon Fredrik Baksaas satt i VimpelCom-styret da det angivelig skal ha blitt utbetalt bestikkelser på flere hundre millioner kroner i bytte mot mobillisenser.

Under sin behandling klarte ikke Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité å komme til bunns i saken.

Tross komiteens anstrengelser «står fortsatt spørsmålet om det har foregått korrupsjon ubesvart», konkluderte komiteens flertall.

Staten eier nær 54 prosent av Telenor.

Kilde: NTB

- Uenig med departementet
Det har ikke lykkes Nettavisen å komme i kontakt med Aaser, men i en pressemelding sier han følgende:

- På styrets initiativ har Telenor nylig gjennomført en strategisk gjennomgang av sitt eierskap i VimpelCom Ltd. Denne gjennomgangen førte til at Telenors styre sammen med ny konsernsjef besluttet å selge minoritetseierposten i VimpelCom Ltd. Som en del av denne gjennomgangen var det også naturlig for meg å vurdere min egen posisjon. VimpelCom-saken har pågått over flere år, og håndteringen har vært krevende og kompleks.

Aaser sier videre at han har vært uenig med departementet rundt håndteringen av VimpelCom-saken.

- Jeg har informert næringsminister Monica Mæland om min beslutning om å trekke meg, sier Aaser.

Ingen kommentarer fra Økokrim
Nettavisen har vært i kontakt med Økokrim vedrørende VimpelCom-saken. Jourhavende vil verken avkrefte eller bekrefte om Økokrim har startet etterforskning av Aaser.

Imponerende CV
69 år gamle Aaser var konsernsjef i Den norske Bank og DnB NOR fra 1998 til 2006.  Han har tidligere vært president i NHO og hatt toppverv i selskaper som Storebrand Skade, Stabburet/Norge og Nycomed. Han har også hatt styreverv i flere av Jon Fredriksens selskaper.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere