NA24.no

Monica Mæland - Jeg har ikke tillit til Svein Aaser


Næringsminister Monica Mæland (H)  avbildet i forbindelse med et møte med Telenor-sjef Sigve Brekke og styreleder Svein Aaser. (t.v) tidligere i år.
Næringsminister Monica Mæland (H)  avbildet i forbindelse med et møte med Telenor-sjef Sigve Brekke og styreleder Svein Aaser. (t.v) tidligere i år. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Næringsministeren sparker Telenors styreleder etter å ha fått ny informasjon i VimpelCom-saken.

Fredag formiddag ble det kjent at Svein Aaser går av som styreleder i Telenor med umiddelbar virkning

Samtidig sendte næringsminister Monica Mæland ut en pressemelding der hun opplyser om at hun har mottatt ny informasjon om Telenor-styrets håndtering av den såkalte VimpelCom-saken.

- Jeg har nå fått ny informasjon om saken. Dette er informasjon som både Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite og jeg burde fått tidligere. Det mener jeg er alvorlig, sier Mæland.

- Har ikke tillit
I pressemeldingen går det frem at Mæland har varslet nominasjonskomiteen i Telenor om at styreleder Svein Aaser skal skiftes ut med umiddelbar virkning.

Næringsministeren representerer majoritetseieren i Telenor.

- Jeg har ikke lenger tillit til Telenors styreleder, sier Mæland.

Politimyndigheter i flere land etterforsker mobilselskapet VimpelComs virksomhet i Usbekistan. Telenor er en av aksjeeierne i selskapet.

- Av hensyn til etterforskningen kan jeg foreløpig ikke si mer om den nye informasjonen vi har mottatt, sier Mæland.

Staten eier 53,97 prosent av Telenor.

Fakta: Fakta om VimpelCom-saken

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Telenor er nest største aksjonær i VimpelCom med 33 prosent av aksjene og 43 prosent av stemmene. Den største aksjonæren er Alfa som eies av de omstridte oligarkene Mikhail Fridman og German Khan.

Telenor varslet i oktober at det vil selge seg ut av VimpelCom, mobilselskapet hvor Telenor i flere år var i strid med blant annet Friedman.

VimpelComs virksomhet i Usbekistan er under etterforskning for korrupsjon i flere land.

I tillegg til maktstriden i VimpelCom, fikk dermed Telenor korrupsjonssaken i Usbekistan i fanget.

Den nå avgåtte konsernsjefen Jon Fredrik Baksaas satt i VimpelCom-styret da det angivelig skal ha blitt utbetalt bestikkelser på flere hundre millioner kroner i bytte mot mobillisenser.

Under sin behandling klarte ikke Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité å komme til bunns i saken.

Tross komiteens anstrengelser «står fortsatt spørsmålet om det har foregått korrupsjon ubesvart», konkluderte komiteens flertall.

Staten eier nær 54 prosent av Telenor.

Kilde: NTB

- Uenig med departementet
Det har ikke lykkes Nettavisen å komme i kontakt med Aaser, men i en pressemelding sier han følgende:

- På styrets initiativ har Telenor nylig gjennomført en strategisk gjennomgang av sitt eierskap i VimpelCom Ltd. Denne gjennomgangen førte til at Telenors styre sammen med ny konsernsjef besluttet å selge minoritetseierposten i VimpelCom Ltd. Som en del av denne gjennomgangen var det også naturlig for meg å vurdere min egen posisjon. VimpelCom-saken har pågått over flere år, og håndteringen har vært krevende og kompleks.

Aaser sier videre at han har vært uenig med departementet rundt håndteringen av VimpelCom-saken.

- Jeg har informert næringsminister Monica Mæland om min beslutning om å trekke meg, sier Aaser.

Ingen kommentarer fra Økokrim
Nettavisen har vært i kontakt med Økokrim vedrørende VimpelCom-saken. Jourhavende vil verken avkrefte eller bekrefte om Økokrim har startet etterforskning av Aaser.

Imponerende CV
69 år gamle Aaser var konsernsjef i Den norske Bank og DnB NOR fra 1998 til 2006.  Han har tidligere vært president i NHO og hatt toppverv i selskaper som Storebrand Skade, Stabburet/Norge og Nycomed. Han har også hatt styreverv i flere av Jon Fredriksens selskaper.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere