*Nettavisen* Økonomi.

Monstermastene gir dyrere strøm på hele Østlandet

Foto: (NTB Scanpix)

Og verre kan det bli.

23.01.14 06:10

For noen år siden ble det kjempet en bitter krig om det norske strømnettet.

Striden om energitilførselen til Bergensområdet og kampen mot høyspentmaster i Hardanger preget mediebildet. Mesteparten av debatten dreide seg om det skulle komme «monstermaster», som høyspentledningene ble omdøpt til, eller sjøkabel.

Spesielt strekningen Sima-Samnanger vakte sinne hos aktivister, som mente mastene ville besudle naturen. Aktivistene tapte, og rett før jul ble «monstermastene» satt i drift.

Ved å gjøre dette ble en flaskehals i strømnettet fjernet, men noe annet som imidlertid også har vist seg etter dette er at det har blitt større prisforskjeller.

- Så langt har den bare ført til økte prisforskjeller i Sør-Norge, sier en aktør til Nettavisen NA24.

Forskjellene på høyeste og laveste pris for Oslo, Kristiansand og Bergen har steget i snitt fra 3,42 prosent i 2011 til 4,23 prosent så langt i 2014. I fjor var snittet på 3,6 prosent.

Mer i Bergen, mindre i Oslo
I praksis har det blitt overført kapasitet fra Østlandet til deler av Vestlandet.

- De har tatt 4.000 megawattimer (MWh) fra Oslo-området og overført til Bergens-området. Det går fint så lenge det er fri flyt, men det vil også si at med en gang det blir problemer så får bergenserne 4.000 MWh mer strøm og Oslo tilsvarende mindre, sier Jan Ingvald Jansrud, markedssjef hos Gudbrandsdal Energi, til Nettavisen NA24.

Det vil si at strømmen blir dyrere på Østlandet når etterspørselen stiger, for eksempel ved kaldt vær.

Verken Energi Norge, Statnett eller NVE har oversikt over hvor mange strømkunder det er i området. Med med tanke på antallet husholdninger og selskaper snakker man minst om 1,2 millioner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Statnett opplyser til Nettavisen NA24 at den nye ledningen har gjort at grensen mellom NO5 (Vestlandet) og NO1 (Østlandet) har blitt endret, og nå er ved ledningene som håndterer øst-vest-overføringen gjennom Hallingdalen.

- Endringene medførte at det kom mer produksjonskapasitet inn i det nye NO5, mindre i det nye NO1, sier Irene Meldal, kommunikasjonsjef i Statnett, til Nettavisen NA24.

Hun opplyser at det på kraftbørsen Nord Pool Spot var størst prisforskjell mellom Øst- og Vestlandet forrige uke.

- De første 7 ukene med ny inndeling, fra og med uke 49, har ukemiddelprisene vært ulike i fem uker, med størst forskjell i uke 3 i år, ca 32 kr/MWh eller 0,03 øre kWh.

Dyrest har det altså vært på Østlandet (NO1), noe det sannsynligvis også vil fortsette å være.

- Prisene reflekterer den gjeldende balansen mellom produksjon om forbruk i hvert enkelt prisområde, også gitt den fysiske overføringskapsiteten som til enhver tid er der. Med mer produksjon i NO5 og stort forbruk i NO1, og så stort produksjonsønske i NO5 at det overstiger forbruk og eksportkapasitet til NO1 slik vi har sett nå, har prisen altså vært høyere i NO1.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bevar Hardanger

- Blitt dyrere på Østlandet
Statnett mener at man ikke kan sammenligne områdene før og etter omleggingen, men de er også klare på at strømmen blir dyrere på Østlandet.

- Prisforskjellene er forventet å bli større jo kaldere det er. Dette har vi også sett til nå i vinter. Det er heller ikke slik at NO5 har spesielt mye lavere pris enn de ville hatt uten endringen i elspotområdeinndeling, men NO1 har fått høyere pris, melder Meldal.

Onsdag har Norge årets dyreste strøm, hele 50 prosent mer enn ved starten av året.

Les mer: Årets dyreste strøm

Hvordan utviklingen i prisforskjell vil bli fremover er flere spente på.

- Vi er spente på hvordan dette vil slå ut nå som vinteren har kommet og det blir kaldere, sier Jansrud.

Kan koste tusenlapper
Strøm er den desidert viktigste energikilden i norske husholdninger.

Strøm står for tre fjerdedeler av det totale stasjonære energiforbruket, eller cirka16.200 kilowattimer, ifølge Statistiske sentralbyrås undersøkelse om energiforbruk per husholdning i 2006.

Dersom dette legges til grunn vil en økning i strømprisen på årsbasis ramme norske husholdninger slik:

* Endring på 1 øre tilsvarer 162 kroner.
* Endring på 5 øre tilsvarer 810 kroner
* Endring på 10 øre tilsvarer 1.620 kroner
* Endring på 20 øre tilsvarer 3.240 kroner

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag