Norge er det utviklede landet som er mest utsatt for en boligsmell, ifølge en studie gjennomført av det amerikanske kredittvurderingsbyrået Moody's.

Det skriver Bloomberg News.

Studien ser på forskjellen mellom dagens boligpriser og det som er definert som et balansert marked, altså et marked der prisene verken er for høye eller for lave. Den sammenlikner 20 utviklede økonomier.

I ubalanse

I oversikten er Norge landet med det mest overprisede boligmarkedet. Ifølge Moodys ligger norske boligpriser åtte prosent over markedsbalansen, foran Belgia (sju prosent), Tyskland (seks prosent) og Frankrike (fem prosent).

– Land der boligprisene og leiepriser ikke er i balanse, og justerer seg tregt, er mest utsatt for skadelige økonomiske effekter fra høye boligpriser, skriver Moody's analytikere, Emilla Gyoerk og Collin Ellis, ifølge Bloomberg.

Les også: Meglere tror på boligprisfall neste år

Flere selveiere

På toppen av dette har Norge den høyeste andelen selveiere, med 85 prosent, noe som gjør at resten av økonomien vil være spesielt sårbar hvis det kommer en boligsmell.

Les også: Harald Magnus Andreassen tror boligprisene kan falle opp til 40 prosent

Moody's skriver at Norge er det mest sårbare av alle landene som er blitt analysert. De er heller ikke alene i vurderingene sine.

Den norske kronen har svekket seg til nivåer ikke sett siden finanskrisen som følge av utenlandske investorers frykt for en boligsmell.

Les mer her: Kronekursen og oljeprisen har skilt lag

OECD advarte dessuten denne uken at faren for en boligboble er en betydelig bekymring for den norske økonomien.

Les mer her: OECD frykter boligsmell

- Det er absolutt en sjanse for en hard landing i boligmarkedet. Det er Norge må være veldig klar over, sa visegeneralsekretær i OECD, Mari Kiviniemi på spørsmål fra Nettavisen da OECD la frem sin landsrapport for Norge tirsdag.