Gå til sidens hovedinnhold

Mørk og trist avslutning

Uken ble likevel en etterlengtet opptur for investorene.

Senatet i USA nekter å godkjenne den foreslåtte redningspakken for bilindustrien i USA og det fikk skylden for et stort børsfall i Europa, Asia og i Norge.

NA24 - din næringslivsavis

Da oljeprisen også stupte var det ingen bønn for Oslo Børs. Hovedindeksen falt fredag 5,82 prosent til 208,27 poeng.

Oppløftende uke
Uken sett under ett ble langt bedre for investorene på Oslo Børs. Mandag ble den tredje beste dagen målt i prosentvis oppgang i Oslo Børs sin historie. Da steg hovedindeksen over 10 prosent. Fire dager på rad steg børsen før fredag satte en brå stopp for utviklingen. Uken endte 9,5 prosent i pluss.

Goldman Sachs var ute og advarte mot større nedside for oljeprisen. Meglerhusets analytikere blir lyttet til av markedet når de spår utviklingen for råvaremarkedet. På grunn av sviktende oljeetterspørsel i verden etter den globale kredittkrisen venter de at oljeprisen kan falle videre under 40 dollar på kortsikt. De nedjusterer oljeprisanslaget til 45 dollar per fat i 2009, men utelukker ikke at prisen kan fort falle ned mot 30 dollar per fat.

Oljeprisen har i likhet med børsen her hjemme svingt mye. De siste fem dagene har prisen blitt løftet over 12 prosent, men fredag raste prisen på nordsjøoljekontraktene med 6,6 prosent til 44,21 dollar per fat.

Lokomotivene viser vei
StatoilHydro ledet an i nedturen på Oslo Børs og falt hele 8,23 prosent til 107 kroner. Den sterke oppgangen i oljeprisen sørget likevel for at StatoilHydro steg 11 prosent den siste uken.

Meglerhuset Goldman Sachs har kuttet kursmålet på StatoilHydro-aksjen fra 190 til 160 kroner. Selv om de ikke har mistet troen på aksjen så mener de at risikoen har økt på grunn av dalende råvarepriser. De beholder kjøpsanbefalingen for å gjenspeile det meglerhuset kaller attraktive kombinasjonen av gode vekstmuligheter og en rimelig verdsettelse.

Flere av de andre tungvekterne gjorde det langt skarpere denne uken. Yara ble løftet 31,8 prosent til tross for et fall på 3,1 prosent til 125 kroner den siste dagen. Seadrill og Petroleum Geo-Service har gitt en avkastning på 23,5 og 21,9 prosent.

Toppkandidater
Når uken oppsummeres er det tre av de største børstaperne som topper listen over dem som har steget mest. Gullgruveselskapet Crew Gold har de siste fem dagene doblet seg i verdi og medregnet fredagens oppgang på 13,21 prosent til 0,60 kroner så steg kursen 100 prosent denne uken.

Aksjonærene i Kongsberg Automotive har også grunn til å være fornøyd. Kursen ble løftet 78,34 prosent til 2,80 kroner etter at selskapet kunne melde at de har fått på plass en finansieringsplan med bankene. Selv hevder selskapet at de ikke har behov for å hente inn ny egenkapital nå, men ikke alle deler den oppfatningen. Meglerhuset Pareto er fortsatt ikke overbevist om at de ikke kommer noen emisjon.

Gruveselskapet Wega Mining som er notert på markedsplassen Oslo Axess steg 71,43 prosent til 0,12 kroner den siste uken. Tidligere har de annonsert at en foreslått reparasjonsemisjon på 60 millioner kroner blir avblåst på grunn av sviktende interesse. Kursen har ligget langt under tegningsprisen den siste måneden. Fredag steg kursen 20 prosent.

Opp fra bunnen
Tørrlastmarkedet har vært helt dødt under finanskrisen. Det har medført stupene fraktrater og sendt aksjekursene i tørrbulkrederiene rett ned. Denne uken har tendensen vist antydninger til å snu. Ifølge Reuters steg Baltic Dry Index 7,5 prosent til 764 poeng fredag. Det har gitt en skikkelig rekyl for John Fredriksens tørrbulkrederiet Golden Ocean Group som har steget mer enn 70 prosent den siste uken medregnet en oppgang på 5,92 prosent til 5,37 kroner den siste dagen.

Når ukens tapere skal rangeres er det eiendomsselskapet Scandinavian Property Development som får den lite ærefulle bunnplasseringen. Aksjen falt over 41 prosent de siste fem dagene. Møbelprodusenten Hjellegjerde falt 38,7 prosent, mens lakseoppdrettsselskapet Lighthouse Caledonia ble sendt ned 34,6 prosent.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her