NA24.no

Mork spår norsk mørketid

I sin nye kvartalsrapport, som offentliggjøres tirsdag 28.10, advarer Handelsbanken Capital Markets om faren for en alvorlig og bratt nedtur for norsk økonomi.
I sin nye kvartalsrapport, som offentliggjøres tirsdag 28.10, advarer Handelsbanken Capital Markets om faren for en alvorlig og bratt nedtur for norsk økonomi. Foto: Paal Audestad (Handelsbanken)
Sist oppdatert:
Økonomer i Handelsbanken spår lønnskutt, nullrente og dumping av kronen.

I sin nye kvartalsrapport, som offentliggjøres i dag, advarer Handelsbanken Capital Markets om faren for en alvorlig og bratt nedtur for norsk økonomi.

En følge av at oljeæraen er over er at lønnsnivået må ned. Det holder trolig ikke med svakere lønnsvekst, tror Handelsbanken.

- Faren er at lønnsnivået er anstrengt høyt, og at man rett og slett må sette lønninger ned, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov til Finansavisen.

For å møte nedturen kan det bli behov for en mer aktiv finanspolitikk, så lenge det ikke blir en varig løsning. Hovedjobben må uansett gjøres av pengepolitikken.

Ifølge Hov burde styringesrenten allerede vært nede på én prosent og nullrente er ikke et umulig scenarie.

I rappporten kommer det også frem at en rente på null prosent kan være utilstrekkelig, slik at Norges Bank blir tvunget til å intervenere. 

På spørsmål om sentralbanken har muskler nok til å intervenere, svarer sjeføkonom i Handelsbanken Knut Anton Mork slik til FInansavisen:

- Hvis målet er å svekke kronekursen, helt klart. Risikoen er hvis kronen svekker seg så mye at Norges Bank har lyst til å snu. Da kan du bli viklet inn i et spill mot store aktører, et spill Norges Bank er dømt til å tape.Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere