Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Mørket letter på børsen

Oslo Børs, Børsen, høst
Oslo Børs, Børsen, høst Foto: Linda Nordbø (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Nedturen på Oslo Børs skrumper inn, men det er langt fra positivt.

Etter en bekmørk start har det blitt noe lystigere på Oslo Børs. Likevel er det fortsatt ingen grunn til begeistring.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen står nå i 214,20 poeng. Det er en nedgang på 3,20 poeng.

Bedringen kom samtidig med at børsåpningen i USA nærmet seg. På det verste lå indeksen nede i 204,67 poeng. Da var børsfallet på 7,37 prosent. Oljeprisen har svingt opp over 60 dollar etter å ha vært en liten periode under denne grensen. Noe annet som preger børsdagen er det lave volumet. Det gir store utslag er igjen et signal på usikkerheten som råder.

Vi er nå inne i den siste uken av oktober, og så langt er Oslo Børs ned rundt 33 prosent. Siden nyttår er børsfallet på over 56 prosent.

Børsstarten i USA viser også at det langt i fra er gode toner å finne der. Den velkjente indeksen Dow Jones Industrial faller 1,52 prosent til 8.251,20 poeng, mens den teknologidominerte Nasdaq Composite faller 1,51 prosent til 1.528,60 poeng. Den brede S&P 500-indeksen blir sendt ned 1,49 prosent til 863,70 poeng.

I Europa har også børsene tatt inn noe av det tapte. Den tyske DAX-indeksen så en stund ut til å falle under 4.000-poeng, men har foreløpig klart å holde seg over. Indeksen i Frankfurt faller 2,01 prosent.

I London blir FTSE 100-indeksen sendt ned 1,65 prosent, mens CAC 40 i Paris er ned 4,33 prosent. I Stockholm faller den svenske OMX-indeksen 3 prosent, mens København faller 4,1 prosent i Helsinfors er fallet redusert til 1,16 prosent.

Oljen under 60 dollar
Prisen på et fat nordsjøolje har svekket seg betydelig siden Oslo Børs stengte fredag; da ble nordsjøoljen med levering i desember handlet for 62,50 dollar fatet. Mandag ettermiddag går det samme fatet under hammeren for 60,88 dollar på råvarebørsen i London. Kontraktene har vært under 60 dollar per fat.

Oljeprisfallet trekker oljekjempen StatoilHydro ned 0,26 prosent til 114,90 kroner.

Knall og fall i Asia
Også de asiatiske investorene fikk en tung start på uken. Drevet av bekymringer om at myndighetenes tiltak vil komme til kort for å stimulere til vekst og forhindre flere oppadstormende økonomier i å søke hjelp fra det internasjonale pengefondet (IMF), var det som senket indeksene.

Les mer: 25 års utvikling til ingen nytte

Kursdobling
Øverst på dagens korte vinnerliste rager oljeselskapet Revus Energy; aksjen hopper opp 112,69 prosent til 95,50 kroner. Det skjer etter at selskapet Wintershall har lagt inn et kontantbud på 110 kroner per aksje. Fredagens sluttkurs lå på 44,90 kroner per aksje og det innebærer en premie på 145 prosent. Styret i Revus støtter budet.

Les mer:Tyskere kjøper norsk olje

Ellers er taperlisten full av tungvektere. Gjødselselskapet Yara har parert tidligere børsfall og handles til 109 kroner. Det er en stigning på 0,46 prosent. Aksjonærene i solenergiselskapet REC må se at 11,29 prosent av deres verdier forsvinner og aksjen handles til 56,10 kroner.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!