NA24.no

Mot full krig i SAS

Foto: SCANPIX SWEDEN (REUTERS)
SAS krever lønnskutt for å berge selskapet. Fagforeningene nekter.

- Å redusere pilotene – og kabinpersonalets lønninger er helt sentralt for at SAS skal greie seg gjennom krisen. Dette handler om at selskapet skal overleve.

Det sa konsernsjef Mats Jansson i SAS under selskapets pressekonferanse i Stockholm onsdag formiddag.

Utspillet til SAS-sjefen setter ikke nestleder i arbeidstakerorganisasjonen Parat, Vegard Einan, ut av fatning.

- Jeg er skeptisk til at løsningen til SAS bare er kutt hos de ansatte. Men det er ikke tvil om at vi på de ansattes side må kutte en del goder som er fremforhandlet i gode tider, men som man må gi tilbake i dårlige tider, sier nestleder i Parat Vegard Einan til NA24.

Parat er den største arbeidstakerorganisasjonen i SAS med nærmere 2.000 medlemmer i SAS-konsernets norske del. Parat organiserer både bakkepersonell, piloter og kabinansatte. Einan sier at utspillet til SAS-ledelsen er den tredje forhandlingsrunden de har vært på i løpet av ett år.

Hardt mot hardt
Enda mer uforsonlig er holdning hos de danske kabinansatte. De er trolig den største taperen i kuttplanen til den svenske SAS-ledelsen.

- Dette er ikke seriøst. En så voldsom lønnsnedgang vil bety at en stor del av våre medlemmer skal gå til en lønn, som er mindre enn minstelønnen i Danmark, sier Verner Lundtoft Jensen i Den danske kabinforeningen til Jyllands-Posten.

Han vil ikke kommentere om det går mot nye streiker i SAS.

- Vi må ned på Norwegian-nivå
SAS varslet tidligere i dag at de innfører ytterligere et spareprogram utover det allerede igangsatte spareprogrammet «Core SAS». Det nye spareprogrammet som kommer i tillegg til «Core SAS», hvor selskapet skal spare 4,5 milliarder svenske kroner, betyr nye kutt på 2 milliarder kroner.

Sjefen for SAS i Norge er like klar som sin sjef om at kostnadene må strupes ytterligere.

- Vi må gjøre noe dersom vi skal greie å konkurrere med Ryanair og Norwegian. Vi har diskutert dette inngående og alle forstår at vi må ned på kostnadssiden og tilpasse kostnadene til det nivået våre konkurrenter har. Og dette forstår de ansatte. Vi skal bli enige og vi skal greie å gjennomføre dette. Vi må ned på Norwegian-nivå, sier konsernsjef Ola H. Strand i SAS Norge til TV2 Nyhetskanalen.

Stiller absolutte krav
I juni klarte flyselskapet å inngå en avtale med nesten alle de 39 fagforeningene om å redusere det store kostnadsgapet sammenlignet selskapets mest effektive konkurrenter. Men selv med suksess på noen forhandlingsområder gikk ikke en lønnsreduksjon i boks med alle fagforeningene.

SAS-ledelsen er helt klar på at løsningen for å redde selskapet er å kutte kostnadene, og at dette vil gå ut over de ansattes lønn. I løpet av høsten skal lønningene for selskapets flygende personale forhandles ned med mellom 10 og 20 prosent, varslet SAS-sjefen i formiddag.

Jansson omtaler kollektivavtalene som en overlevelse fra fordums storhetstid som selskapet nå må få slutt på en gang for alle.

- Dette er et faktum og dette er et krav. Det er et spørsmål om å overleve, sa Jansson i formiddag.

Totalt skal SAS kutte kostnader med 6,5 milliarder svenske kroner, noe som vil innebære ytterligere reduksjon i ansatte i spennet 1.000 til 1.500 ansatte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere