NA24.no

Mot historisk TV-endring

SER MYE FILM: Men filmjournalist Jorunn Egeland i Side2 innrømmer at hun liker det fysiske formatet best.
SER MYE FILM: Men filmjournalist Jorunn Egeland i Side2 innrømmer at hun liker det fysiske formatet best. Foto: Tommy H. S. Brakstad
Sist oppdatert:
Nordmenn skroter videoer i rekordtempo.

Totalmarkedet for DVD og blu-ray viser en nedgang på en tredjedel i 2013. Det ble omsatt film for 1,1 milliarder kroner. Til sammenligning ble det solgt strømmefilm for 620 millioner kroner.

Nå går det mot et historisk skifte. Strømmefilm tar over tronen som det mest populære formatet i Norge.

Bytter plass

- Vi venter at digital vil omsette for én milliard kroner i 2014, og det fysiske formatet vil ramle ned til 600 millioner kroner, sier videorådgiver Erik Zmuda i Film & Kino til Nettavisen.

Sammenlignet med resten Europa rømmer vi det fysiske formatet i rekordfart. Omsetningen faller tre ganger raskere her til lands.

Zmuda forteller at nordmenn er alene om denne utviklingen. Ingen andre land i verden klarer å holde følge.

- DVD er blitt et nisjeprodukt. Med blu-ray regner vi med et salg på 5-6 millioner filmer i år, fortsetter videorådgiveren.

Zmuda er likevel ikke misfornøyd. Han påpeker at det fysiske salget tross alt utgjør litt over én film per nordmann.

Ser mer film enn noensinne

- Vi er i førersetet på digital film. Vi ledet an i utviklingen i 2013, og det ingen grunn til at vi vil lede an også i 2014. Vi ser mer film en noen gang – i alle kanaler. I 2013 gjorde vi unna 11,8 millioner kinobesøk, strømmet 25-30 millioner filmer. I år vil vi kanskje ha sett mellom 35-40 millioner filmer fra ulike betalbare strømmetjenester, sier han og fortsetter:

- Det har aldri blitt konsumert så mye film i alle kanaler som i dag. Vi rett og slett elsker å se film i dette landet.

Kan overleve på ekstramateriale

Filmjournalist Jorunn Egeland i Side2 er ikke overasket.

- Selv er jeg så gammeldags at jeg liker å eie en film jeg liker, jeg vil ha den fysisk i huset, så hos oss er det fremdeles flere fulle DVD-hyller. Men jeg har skjønt at jeg er i mindretall, og at dette behovet ikke lenger er så stort. Og da har selvsagt strømmetjenester en annen fordel. DVD-er tar tross alt en del plass. Man slipper dessuten DVD-plater som får riper eller å tro at man skal se «True Detective», men så står «Byggmester Bob»-DVD-en i spilleren i stedet, sier hun.

Egeland mener at dersom DVD-bransjen vil overleve, tror hun de må bruke mye ressurser på å gjøre seg mer fristende enn strømmetjenester.

- De må tilby så bra ekstramateriale at folk gjerne betaler for å eie DVD-en. Det er ingen enkel jobb - kanskje er det umulig - men enn så lenge tilbyr strømmetjenestene bare selve filmen, så ekstramateriale er nok DVD-bransjens største håp, fortsetter hun.

Hva velger du? Si din mening i kommentarfeltet!

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere