NA24.no

(Kristoffer Furberg)

Mot normalt i flytrafikken

Sist oppdatert:
Men Gardermoen og flyselskapene oppfordrer reisende om å møte opp i god tid.

Flytrafikken begynner å komme på beina igjen etter at Oslo Lufthavn Gardermoen måtte stenge i fem timer fredag kveld. Først utpå natta kom de første flygningene i gang igjen. Det forventes at alle fly vil være i rute i løpet av søndag.

Posten er forsinket
- Trafikken skal gå som normalt igjen i dag, men det er en del forsinkelser. To av tre fly er forsinket, sier Sofie Bruun, pressetalskvinne ved Gardermoen til Nettavisen.

I løpet av lørdag har det vært klarvær på Gardermoen, og Bruun forteller at forsinkelsene lørdag skyldes de store forsinkelsene fredag.

- Vi oppfordrer passasjer som skal fly i dag om å sjekke inn via internett og kun reise med håndbagasje, sier Bruun.

Stengningen av Gardermoen fredag skaper store problemer for postgangen. Post som skulle vært framme i dag, vil bli ikke komme fram før på mandag, melder Posten Norge.

Les også: Fint flyvær på Gardermoen

- Snart i rute
I morges begynte flytrafikken i SAS å nærme seg det normale igjen.

- Vi måtte innstille rundt 120 flyginger i går, og i natt hadde vi 21 flyginger utenom den oppsatte flygetiden. Det har blitt mye overtid i natt, for å si det sånn, sier kommunikasjonsdirektør i SAS, Thomas Midteide, til Nettavisen.

Selskapet har også satt opp tre ekstra fly for å ta unna flest mulig passasjerer. Flere tusen reisende ble rammet av kaoset fredag.

- I dag har det meste gått veldig greit, og vi forventer at trafikken skal være mer eller mindre i rute utover dagen, sier Midteide.

Sofie Bruun forteller at det har gått veldig bra på Gardermoen lørdag.

- Vi håper at alt skal være normalt og at flyene skal være i rute i løpet av søndag, men vi kan ikke love noe, sier hun.

Er ditt fly forsinket? Sjekk avgangstidene på Gardermoen her!

Oversikt over innstillinger og forsinkelser for hele landet finner du her.

Møt i god tid
Midteide i SAS oppfordrer passasjerer med bekreftede billetter om å møte opp på flyplassen i god tid i dag. Det var kraftig snøvær som gjorde at Gardermoen måtte stenge begge rullebanene ved 19.30-tiden fredag, dermed var flytrafikken i Norge fullstendig lammet på den mest hektiske dagen i uka. Det rammer flyselskapene hardt.

- Vi taper flere millioner kroner på noe slikt. Det er en fortvilet situasjon, men det er lite vi kan gjøre med slikt vær, sier han.

Klandrer ikke
Kommunikasjonsdirektøren klandrer heller ikke de ansvarlige ved flyplassen for at norsk vintervær satte ut Gardermoen i timevis.

- Jeg antar at det er gode grunner til at de valgte å stenge, vi så jo et eksempel på det når et KLM-fly skled av rullebanen. Sikkerheten er tross alt det viktigste, sier Midteide.

Flere tusen rammet
Også Norwegian håper at trafikken skal være normalisert i løpet av dagen.

- Vi jobber på spreng for å få fløyet flyene dit de skal, men det er forsinkelser på grunn av at flyene er ett sted og passasjerene et annet sted. Vi prøver å sy sammen trafikken så godt det lar seg gjøre, sier informasjonsdirektør i Norwegian, Anne Grete Ellingsen, til Nettavisen.

Til sammen måtte Norwegian innstille 36 avganger fredag, og mellom 10.000 og 20.000 passasjerer ble rammet av snøværet.

- Fryktelig vanskelig
Både SAS og Norwegian kom i gang sine flyginger ved 01-tiden natt til lørdag, men flere passasjerer Nettavisen pratet med på Gardermoen fredag kveld, var svært misfornøyde med mangelen på informasjon fra flyselskapene.

- Dette er helt latterlig, det er ingenting som fungerer. Jeg forstår at avgangene blir avlyst på grunn av dårlig vær, men folk får for lite informasjon, og de vet ikke hva de skal gjøre, sa Thomas Pløen til Nettavisen fredag kveld. Han hadde kommet til Gardermoen for å hente kona og de to sønnene deres som måtte utsette den planlagte Trondheims-turen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere