*Nettavisen* Økonomi.

Mot ny milepæl

Foto: Falch, Knut (Scanpix)

Oslo Børs nærmer seg 350.

16.10.09 09:41

Den sterke utviklingen i det norske aksjemarkedet fortsetter. Resultatsesongen preger sammen med oppgangen i oljeprisen starten på Oslo Børs.

Hovedindeksen stiger 1,32 prosent til 346,27 poeng, og er på god vei mot 350 poeng.

En overraskende utvikling i bensinlagrene i USA fikk oljeprisen til å stige til det høyeste nivået så langt i år torsdag kveld. Samtidig var veksten i råvareoljelagrene langt lavere enn forventet. Ved råvarebørsen i London blir kontraktene på nordsjøolje med levering i desember omsatt for 76,37 dollar per fat. Den amerikanske lettoljen WTI har vært oppe i 78,17 dollar per fat.

Les mer. Knuser Norges oljemål

StatoilHydro stiger 1,61 prosent til 138,70 kroner.

Analytikerne har fått øynene opp for Yara. Gjødselsprodusenten har de siste dagene blitt viet mer oppmerksomhet i forkant av fremleggelsen av tredje kvartal. Sist ut er meglerhusene Nomura og UBS som har oppgradert anbefalingen. Nomura har hevet anbefalingen til nøytral fra reduser, mens UBS har satt en kjøpsanbefaling på Yara-aksjen. Den sveitsiske banken hadde tidligere en nøytral anbefaling.

Les mer: Yara oppgraderes

Panteselskapet Tomra er en vinnerne fredag morgen. Selskapet presenterte sitt resultat for tredje kvartal torsdag ettermiddag og leverte overbevisende tall.

Les mer: Tomra knuser forventningene

- Oppturen fortsetter også for flyselskapet Norwegian. Bjørn Kjos har blitt en av favorittene til analytikerne, og de siste ukene har det kommet flere oppgraderinger på både anbefaling og kursmål. Fredag morgen blir aksjen løftet 5,98 prosent til 146 kroner.

Marine Harvest varsler nå at det kommer utbytte for 2009. Selskapet har fått redusert gjelden og har slaktet mer laks enn hva de selv ventet i tredje kvartal. Totalt har slaktevolumene nådd 80.000 tonn, og det er rundt 10.000 tonn mer enn antatt.

For den norske virksomheten har Marine Harvest oppnådd et driftsresultat per kilo laks på 6,3 kroner i tredje kvartal.

- Det er ingen tvil om at utsiktene for 2010 er gode og det kommer til å bli gode priser for oppdrettere neste år. Selskapet har fått redusert sitt netto gjeldsnivå fra 6 milliarder til 5,11 milliarder kroner. Det er nesten 500 millioner kroner lavere enn vi lå inne med i våre estimater etter tredje kvartal. 500 mill er cirka 14 øre per aksje som er på linje med kursoppgangen så langt idag. Dette er selvfølgelig positivt og fører til at selskapet er i utbytteposisjon basert på 2009 resultatene, sier analytiker Klaus Hatlebrekke i DnB Nor Markets til NA24.

Les mer: Fredriksen vil øse ut laksemillioner

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag