NA24.no

Mot ny rekord: 1000 SMSer per nordmann

Auster frisør på Fornebu er blant de som bruker SMS til å holde kontakt med kundene. Flere av frisør Malin Fretheim Steneruds kunder får SMS når det har gått seks uker siden forrige klipp.
Auster frisør på Fornebu er blant de som bruker SMS til å holde kontakt med kundene. Flere av frisør Malin Fretheim Steneruds kunder får SMS når det har gått seks uker siden forrige klipp. (Telenor)
Sist oppdatert:
Mens bruken av tekstmeldinger synker i andre land, går det mot ny rekord i Norge.

Aldri før har nordmenn sendt så mange tekstmeldinger (SMS) som i år. Innen årets utløp vil nordmenn trolig ha sendt over fem milliarder tekstmeldinger, ifølge Telenor. Det gir 1000 meldinger for hver av Norges fem millioner innbyggere.

Trafikkvolumet for SMS er fortsatt positivt, til tross for at det finnes et kobbel av andre, nyere meldingstjenester. Ved utgangen av november hadde vi sendt 4,6 milliarder SMS, som er over toppnivået i hele fjor på 4,5 milliarder meldinger.

– I oktober ble det sendt 451 millioner tekstmeldinger. Det er det høyeste vi noen gang har målt i løpet av en måned, og det er bedriftsløsninger som generer en voldsom vekst. Leveringssikkerhet, visshet om at meldingen blir lest, kostnadseffektivitet og at du kan nå alle kunder eller andre, er egenskaper som gjør at mange bedrifter satser på SMS-løsninger i sin kundedialog, sier Bjørn Ivar Moen, leder for mobildivisjonen i Telenor Norge.

Betaling og varsler

Både offentlig sektor og privat næringsliv bruker i stadig større grad SMS til kommunikasjon med sine kunder eller andre interessenter.

Fakta: Fakta om SMS

Klikk for å åpne faktaboksen
 

• Den første kommersielle SMS-meldingen (Short Message Service) ble sendt i 1992.

• Telenors kunder sendte 433 millioner SMS i november, mens antall MMS lå på 7,1 millioner.

• 122 basestasjoner over hele landet ble aktivert med 4G i november.

• Nesten 3 av 4 kunder har en smarttelefon. 4 av 10 kunder (cirka 1,3 millioner av kundene) har en smarttelefon som støtter fjerde generasjons mobilnett (4G).

• iPhone 6 har vært i salg i litt over to måneder og er nå på 8. plass over telefoner det er flest av i Telenors mobilnett.

– Selv om det fortsatt gjenstår én måned av året, er fjorårets rekord slått. Det er derfor mulig at vi kommer til å oppnå en milepæl på over 5 milliarder SMS ved årets slutt, forteller Moen.

Det er for eksempel mulig å få tilsendt «varsler» med jevne mellomrom. Disse varslene kan være alt fra værvarsel, engangskoder, nyheter eller varsel om politikontroller. I tillegg er det i nyere tid åpnet for at man kan benytte SMS som alternativ til levering av selvangivelse eller bestilling av helsetrygdkort. SMS blir enkelte steder også brukt som betalingsmiddel ved at det ønskede beløpet legges til mobileierens telefonregning.

– Eksempler på slik SMS-kommunikasjon kan også være frisøren som minner om at du ikke har klippet håret på en stund, tannlegen som foreslår timeavtale eller en bedrift som har et viktig budskap til sine ansatte. SMS-kommunikasjon er og blir en økende trend på flere områder, sier Moen.

Bruker flere meldetjenester

Med smarttelefonenes inntog og ny teknologi på markedet fins det i dag en rekke alternative meldingstjenester.

– Til tross for jungelen av andre meldingstjenester, som for eksempel Facebook messenger, Whatsapp og Hangouts, registrerer Telenor at SMS-meldingen fremdeles har sterkt fotfeste i Norge. Nordmenn bruker fremdeles SMS aktivt, og vårt inntrykk er at kundene benytter chat- og meldingsapplikasjoner parallelt med tekstmeldinger, sier Bjørn Ivar Moen.

Mot milepæl

I løpet av november ble det sendt 433 millioner SMS, som er opp 50 millioner meldinger målt mot november 2013, og det tredje høyeste månedsnivået i år.Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere