Gå til sidens hovedinnhold

Mot ny rekord i julehandelen

Sjekk hvor mye hver og en av oss vil bruke.

Snart fylles butikkene rundt om i Norge opp med kunder på jakt etter julepresanger. I år vil julehandelen vokse med tre prosent sammenlignet med i fjor, viser tall fra handelsstanden.

NA24 – din næringslivsavis

HSH er ute med sin konjunkturrapport knyttet til julehandel og reiser. Tallene viser at det i løpet av desember som vil bli lagt igjen 45,4 milliarder kroner i butikkene i desember. Det er 35 prosent eller 11,9 milliarder kroner høyere enn hva snittet er de elleve andre månedene i året.

- Vi forventer en moderat vekst i julehandelen i år. Nordmenn hegner om juletradisjonene og prioriterer mat, vin og gaver i desembermåneden nå som tidligere. Likevel ser vi at nordmenn relativt sett bruker mindre på julehandel enn tidligere, kommenterer administrerende direktør Vibeke H. Madsen i HSH

Bruker 2.480 kroner mer
I snitt vil hver og en av oss bruke 9.450 kroner i desember på handel og dette er 2.480 kroner mer enn hva som er normalt ellers i året.

Dagligvarebutikkene vil ifølge prognosene fra HSH oppleve at omsetningen vil øke med 2,4 milliarder kroner utover hva snittet ellers er, mens størst vekst opplever Vinmonopolet. Rundt én milliard kroner ekstra vil bli brukt på Vinmonopolet og på taxfree.

Tallene fra HSH viser at meromsetningen hos Vinmonopolet vil ligge 90 prosent høyere enn gjennomsnittet i de elleve øvrige månedene i året. Til sammenligning er meromsetningen i dagligvarebutikkene 20 prosent høyere i samme måned.

- Mest avhengig av desemberhandelen er leketøysbutikkene, platebutikkene og gullsmedene. I disse butikkene ligger handelen i desember mer enn tre ganger så høyt som gjennomsnittet de øvrige elleve månedene i året. Det sier seg dermed selv at julehandelen er viktig for hvordan totalen for hele året ser ut for denne type butikker, skriver HSH i en pressemelding.

Klær og elektro
Det er også forventet at nordmenn vil kjøpe nye klær til julefeiring og julebord, og sammen med gavekjøp og normal omsetning av klær ventes det at klesbutikkene vil øke omsetningen til 4,4 milliarder kroner. Det tilsvarer en vekst på 50 prosent sammenlignet med ellers i året.

Hos elektrobutikkene er det forventet at omsetningen vil øke med 90 prosent i desember til 2,5 milliarder kroner sammenlignet med ellers i året. Sportsbutikkene er forventet å vise en meromsetning på 70 prosent til 1,9 milliarder kroner i løpet av julemåneden.

Bruker mindre på julebord
Handels- og servicenæringen merker at julebordsesongen derimot er blitt langt trangere.

Så langt har det vært en nedgang på 15–20 prosent innbookinger, og det viser at bedriftene er blitt nøkterne. Prognosene fra HSH viser at det også vil bli et lavere forbruk per gjest og det vil ramme de dyre julebordene hardest.

Blant annet blir Vestlandet trukket frem som et eksempel og der får ringvirkninger av nedgangen i av verft og industri skylden.

Færre turister
For neste år ser turistnæringen ut til å slite med de samme utfordringene som har preget næringen de siste månedene.

Det er forventet at det kommer færre turister på besøk. Det vil gi et nytt tøft år for distriktshotellene. I tillegg vil kurs- og konferansekonseptene merke en fortsatt svak utvikling. I tillegg er det ventet et en nedgang i antallet internasjonale ankomster. Undersøkelser viser at det er varslet færre cruiseanløp.

Sentrale strøk vil ifølge HSH klare seg best, men det vil bli tøft for turistnæringen på Vestlandet og i Nord-Norge.

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene