*Nettavisen* Økonomi.

Mot rekordlav rente

Foto: (Scanpix)

Torsdag er det duket for en historisk rentebeslutning.

08.01.09 13:18

Den britiske sentralbanken, Bank of England, kommer torsdag med sin rentebeslutning. Økonomene er samstemte i at det kommer et nytt solid kutt i rentenivået.

NA24 - din næringslivsavis

Forventningene tilsier at styringsrenten i Storbritannia vil bli satt ned til det laveste nivået i historien.

Konsensus blant 60 økonomer som har deltatt i en undersøkelse i regi av Bloomberg News viser at styringsrenten vil bli satt ned 0,50 prosentpoeng til 1,5 prosent. Hvis det blir fasiten vil sentralbanksjef Mervyn King og de andre i rentekomiteen blir historiske. Aldri tidligere har styringsrenten vært lavere siden sentralbanken ble grunnlagt i 1694.

Dagens kutt kan bli det fjerde siden det globale koordinerte kuttet som kom 8. oktober.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Scanpix)

Priser inn større kutt
- I dag venter vi at Mervyn King og co. beveger seg til ukjente territorier og kutter renten med 50 basispoeng. Siden forrige møte har makrotallene fra øyriket vært på den svake siden, og utsikter til lav inflasjon tilsier at renten blir senket videre. Konsensus venter også et kutt til 1,50 prosent, mens markedet priser inn 75 basispoeng, skriver økonom Maren Romstad i DnB Nor Markets' morgenrapport for valuta.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Flere deler dette synet. Enigheten er stor om at det kommer et rentekutt, men nå begynner rentevåpenet å brukes opp. Det krever også andre tiltak.

- Utsiktene for økonomien er ganske bleke og første halvår vil være fryktelig. Hvorvidt trauet er null eller et halvt poeng spiller ingen rolle nå. Vi går mot mer samordning mellom Bank of England og regjeringen, sier økonom Stewart Robertson i Aviva Investors til Bloomberg News.

Kan gi kraftig reaksjon
Det er flere hendelser på rentefronten. Den europeiske sentralbanksjefen Jean Claude Trichet er i Slovakia for å holde en tale. Her er det knyttet forventninger til hva han kommer til å si.

- Hvis ECB er ukomfortabel med markedets forventninger om et rentekutt på 50bp i neste uke kan Trichet benytte talen til å rettlede markedet. Hvis sentralbanksjefen for eksempel gjentar at det er viktigere å få de allerede gjennomførte rentenedsettelsene til å virke framfor å fokusere på nye renteendringer, vil det være et signal om at ECB vil gå mer forsiktig frem. I så fall kan vi få en relativt kraftig reaksjon i markedet, skriver Nordea i sin morgenrapport.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.