NA24.no

Mot tøffe kongressforhandlinger

Det går mot tøffe kongressforhandlinger over forslagene til økte leteområder på amerikanske sokkel.

Selv om det foreliggende forslaget i det amerikanske Senatet ser ut til å passere omtrent som skissert, ser veien videre ut til å bli vanskelig. Da skal Senatet og Representantenes Hus hamre ut en felles lovtekst.

NA24 - din næringslivsavis

Huset vedtok i juni et meget ekspansivt lovforslag som vil åpne alle områder mer enn 100 miles fra kysten for leting etter olje- og gass. Det vil i tillegg åpne for leting inntil 50 miles dersom de enkelte delstatene ønsker det.

Les mer her:Åpnet for leteboring

Senatet har på side kun liggende inn en mindre åpning i den hittil båndlagte østlige delen av Mexicogolfen, et område på totalt 8,3 millioner acres.

Les mer her:Ny viktig uke for GGS

Samtidig uttrykte ledende senatorer torsdag at de ikke vil fire på sitt forslag i forhandlingene med Huset om en økt utvidelse i den østlige delen av Mexicogulfen.

Slaget står om Florida
Det er igjen delstaten Florida som er i fokus, som den var i forbindelse med presidentvalget i 2000.

I går gikk både demokratenes senatsleder Harry Reid og majoritetsleder og republikaner Bill Frist og sa at de ikke vil gå imot en lov som gir dårligere beskyttelse for Florida enn det som ligger i Senatets forslag.

Senatets forslag vil gi et forbud mot leting øst for den militære planleggingslinjen, som går 86 grader 41 minutter vest i golfen. Det gjør at de nye leteområdet vil ligge mellom 125 og 234 miles fra kysten av Florida.

I Husets forslag er det lagt inn en 100 miles lang linje også langs Florida.

Frist skrev i en e-post til den demokratisk senatoren Bill Nelson fra Florida at han ikke vil komme tilbake til Senatet med et forslag som ikke gir adekvat beskyttelse for delstaten, ifølge New York Times.

Vedtak neste uke
Reid går ifølge Times enda lenger og skriver i et brev at dersom ikke Huset aksepterer Senatets forslag uten modifikasjoner, vil han gå sammen med Floridas Nelson og andre senatorer og skaffe nok stemmer til å gjennomføre en filibuster som vil stoppe et forslag etter forhandlingene med Huset.

Det er ventet at Senatet vedtar sitt lovforslag i begynnelsen av neste uke. Deretter vil de to kamrene starte forhandlinger om et felles utkast.

De parlamentariske lederne i Huset skal være mer åpne for endringer for å få gjennom en utvidelse, men det er i utgangspunktet stor avstand mellom de to forslagene.

Bør heie på Huset
For aksjonærene i det norske seismikkselskapet er forslaget vedtatt i Huset det absolutt beste. Det skyldes den store multiklient seismikkstudien selskapet gjennomfører i den østlige delen av Mexico-golfen, som i dag er underlagt er moratorium mot leteboring.

Senatets forslag vil gi et forbud mot leteaktivitet som rammer fase 1 og 2 av den store studien, mens 3. og siste fase ligger i området begge kamre ønsker å åpne opp.

Se kartene her:

MMS-kart med militærlinjen

GGS-oversiktskart studie med Lease 181-området

GGS' West-Florida-studie

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere