*Nettavisen* Økonomi.

Mot tidenes verste fotballtap

Foto: Tor Erik Schrøder (Scanpix)

Start ligger an til å knuse Branns rekordtap i 2002.

13.03.09 13:16

For mens Brann ASA gikk på et utrolig tap på hele 58,5 millioner den gang, kan det gå enda verre med Start Toppfotball AS og Start Stadion AS.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Lagets aksjeselskaper kan få tidenes største norske fotballtap i fjorårets opprykkssesong.

- Det er avskrivninger på stadionanlegget som virkelig drar ned resultatet, kommenterer administrerende direktør Jan Oddvar Skisland til NA24 Propaganda.

Sparebanken Sør måtte inn og redde kristiansandsklubbens aksjeselskap fra undergang i fjor høst, og endte opp som eier, hovedsponsor og långiver for Start.

Verdsatt til 250 mill.
Med Start Toppfotball AS fulgte datterselskapet Start Stadion AS, som eier fotballdelen av Sør Arena. Den kostbare arenaen ble åpnet i april 2007, og Start Stadion AS ble i regnskapet samme år verdsatt til mer enn en kvart milliard. I 2007-regnskapet til Start Toppfotball AS ble stadionaksjene priset til 30,1 millioner.

Med de store arenakostnadene passet det dårlig at sørlendingene høsten 2007 rykket rett ned og måtte tilbringe fjoråret i 1. divisjon.

- Grovt sett gikk vi med 25 millioner i underskudd på driften. Dette er midler vi brukte for å komme kjapt opp i eliteserien igjen. Vi avskrev også 15 millioner på brasilianerne våre, og i tillegg kommer avskrivninger på anlegget, kommenterer Skisland.

- Verst tenkelig tidspunkt
- NA24 Propaganda har fått vite at underskuddet kommer på over 70 millioner, og at det samlede tapet kan bli et tresifret millionbeløp?

- Det kan nok bli 70 millioner totalt, men vi har ikke noen presise tall ennå. Problemet er at stadionselskapet er verdsatt altfor høyt i forhold til den virkelige verdien, og at anlegget ble bygd på det verst tenkelige tidspunktet, sier Start-direktøren.

Verken styreleder Øyvind Aasen i Start Toppfotball AS og Start Stadion AS eller formannen i IK Start, Audun Myhre, ønsker å oppgi fjorårets samlede underskudd i de to aksjeselskapene.

- Det har vi valgt å ikke gå ut med før vi har generalforsamling, og den avholdes nok ikke før i april, sier Aasen.

- Stemmer det at underskuddene kan komme opp i et tresifret millionbeløp?

- Jeg kommenterer ikke mer nå.

Klikk på bildet for å forstørre.

Skal gå i null i 2009
Start Stadion AS ble tidligere i år solgt ut av Start Toppfotball AS, skrev Fædrelandsvennen nylig.

- Start Toppfotball AS er dermed nesten gjeldfritt, og i tillegg kan Sparebanken Sør i tråd med signalene de har gitt selge aksjeselskapene hver for seg, sier Start-direktør Jan Oddvar Skisland.

Han forteller at lagets aksjeselskap omsatte for vel 110 millioner i fjor, og at man legger opp til 102 millioner og et nullresultat denne sesongen.

Da må 9500 tilskuere løse billett på hver match. Ifølge Skisland er 29,2 av 30,2 millioner av markedsbudsjettet allerede i boks.

Kjempetap i Brann og VIF
De tidligere aksjeselskapene til Vålerenga og Brann tapte begge titalls millioner på enkeltsesonger i sesongene etter årtusenskiftet.

Driftsunderskuddet for Brann ASA kom på 10,4 millioner i 2002, og det samlede tapet endte med 58,5 røde millioner. Mesteparten av underskuddet skyldtes nedskrivninger av stadionanlegget.

Vålerenga Fotball ASA fikk et underskudd på 43,8 millioner i 2001 og 36 millioner i minus året etter. Selskapet gikk konkurs i 2004. Inn kom Vålerenga Invest Fotball ASA.

Meld deg på NA24 Propagandas nyhetsbrev

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.