NA24.no

Mot tredje lengste bullmarked

Oppgangen i aksjemarket de siste årene har vært blant de lengste noen sinne. Hvordan skal dette gå?

Les NA24 på mobil

Dagens oppgangsmarked er i ferd med å bli historiens tredje lengste i verden.

NA24 - din næringslivsavis

Den ekstreme oppgangen i aksjemarkedet de siste årene har satt sine spor. Bare tre andre perioder siden 1900 har vart lengre på Dow Jones enn dagens periode som startet i slutten 2002.

Nå går denne perioden mot å bli verdens tredje lengste periode i bullmarkedet, eller oppgangsmarked som det også heter.

- Vi er godt på vei inn i det tredje lengste bullmarkedet noen sinne. Dersom Dow Jones går opp 2 prosent frem til 9.november er det et faktum, sier Trym Riksen, porteføljeforvalter i Storebrand.

Under snittet
Han forklarer imidlertid at avkastningen i perioden har vært godt under snittet i forhold til andre oppgangsperioder.

- I kjølvannet av korreksjonen som kom i 2002, etter at markedet priset aksjene svært høyt på slutten av 1990-tallet, har ikke markedet vært villig til å multippelekspandere markedet, sier han.

Riksen forklarer at det først og fremst var de store selskapene som ble priset for høyt på slutten av 1990-tallet, og at dette kan være årsaken til den middelmådige avkastningen i denne typen aksjer i forhold til andre langvarige oppgangsmarkeder. I små selskaper samt vekstmarkeder har det derimot vært en svært god avkastning.

Bakgrunnen for det gode markedet kan godskrives strømmen av gode nyheter i perioden. Den amerikanske økonomien som gjorde en helomvending etter bunnen i slutten av 2001 sammen med de asiatiske markedene som fulgte etter, bidro til veksten. Etter hvert kom også den europeiske sentralbanken etter med en svært ekspansiv pengepolitikk. Aggressive rentekutt og mengden av likvide midler som ble pumpet inn i økonomien var alle faktorer som bidro til den lange veksten.

- Det er ingen tvil om at denne veksten har ført til den mest positive utviklingen i foretakssektorene kanskje noen sinne. Resultatsmarginene i denne sektoren har aldri vært høyere, sier Riksen.

Aldri vært sterkere
Han forklarer at ingen av de negative sjokkene i markedet har hatt særlig innvirkning på utviklingen.

- Krigen i Irak, fugleinfluensa, terroren i Madrid og London har økonomien og markedet bare prellet av seg. Dette viser hvor robust og sterkt markedet har vært i denne perioden. Det skal vanskelig gjøres å få en mer positiv utvikling enn det vi har hatt de siste tre-fire årene, sier porteføljeforvalteren til NA24.

Han forklarer at sannsynligheten for at vi har nådd toppen øker for hver dag, men at markedet ikke syntes å være av samme oppfatning.

- Aktørene er svært komfortabel med hvordan markedet og økonomien har gått, kanskje litt for komfortabel etter min smak, sier Riksen.

Han trekker frem 13 av Wall Streets mest kjente aksjestrateger og viser til at bare tre av disse ikke tror markedet vil videre opp før toppen er nådd.

- Dette er et overveldende flertall som tror at markedet skal videre opp, i Norge er ikke stemningen veldig annerledes. Mye kan tyde på at investorene er litt for godt vandt etter et uvanlig langt bullmarked, da kan et nytt sjokk slå ganske hardt, sier han.

Myk landing
Det store flertallet av markedsaktørene på Wall Street tror på en soft landing når toppen kommer.

Riksen derimot tror risikoen er stor for at makrotall og foretakstall vil være godt under det folk håper på i nær fremtid.

Han refererer til Hyman minskys hypotesen om finansiell ustabilitet, og trekker frem de tre fasene «hedge», «speculative», «ponzi». Den første fasen er der foretakene er svært forsiktige og sikrer seg hele veien, neste fase kaster de seg over flere porsjekter og har kun tanke for gevinst og ikke tap, i den siste fasen er det ren gambling.

- Mye tyder på at vi er godt inn i den andre fasen, i enkelte sektorer er vi også godt inn i den tredje og siste fasen. Allerede for ett år siden bemerket daværende sentralbanksjef I USA, Alan Greenspan, at historien ikke har fart pent med langvarige perioder med lave risikopremier, sier Riksen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere