Gå til sidens hovedinnhold

Motbakke på børsen

Oslo Børs kjempet i motbakke hele torsdagen.

Rekordlav oljepris og dystre realøkonomiske signaler bidro ikke til lykkerus for investorene på Oslo Børs torsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen endte dagen ned 1,67 prosent til 205,98 poeng.

Den økonomiske nedturen har truffet flere av våre naboland kraftig, og nå har de mektige sentralbanksjefene begynt å grave i verktøykassene. Torsdag kulminerte det med kraftige rentekutt i Storbritannia, Sverige, Danmark og euro-sonen.

Dystert bilde
Signalene fra den Den europeiske sentralbanken (ESB), og Jean-Claude Trichet er tydelige, og preget børsstemningen i Europa torsdag. Sentralbanksjef Trichet tegnet et dystert bilde av økonomien i euro-sonen, og han har justert ned bildet for veksten i Europa betydelig bare siden forrige rentemøte i september.

Anslagene for den økonomiske veksten i 2008 ble endret til mellom 0,8 og 1,2 prosent vekst, fra tidligere forventning om 1,1 til 1,7 prosent. For 2009 nedjusterte ESB veksten fra tidligere 0,6-1,8 prosent til minus 1 prosent og nullvekst.

- Siden september har vi opplevd en intensivering og forverring av uroen på de finansielle markedene. Spennningen i finansmarkedene har i økende grad spredt seg til realøkonomien, og verdensøkonomien under ett merker effektene av krisen, sa Trichet på pressekonferansen torsdag.

Hva gjør Gjedrem?
Nå venter markedet i spenning på hva Norges Bank vil foreta seg på sitt rentemøte den 17. desember, og forventningene og kravene er tydelige om at Gjedrem & co bør gå hardt til verks.

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken tror Norges Bank legger bredsiden til på neste rentemøte.

- Vi forventer litt mer forsiktighet enn det Riksbanken viste (som kuttet renten med 1,75 prosentpoeng journ.anm.), og tror dermed renten kuttes med 1,25 prosentpoeng, fra 4,75 til 3,50 prosent, skriver Handelsbanken Capital Markets.

Dersom Handelsbanken får rett vil Norges Bank gå bort fra den planlagte rentebanen, som indikerer et langt lavere kutt i renten før jul.

Svak olje
Nordsjøoljen holdt seg på svake nivåer gjennom hele dagen. Da børsen stengte porte ble kontrakten omsatt for 44,40 dollar fatet. En nedgang på 2,27 prosent.

For det mest omsatte selskapet på børsen, StatoilHydro, endte dagen ned med 3,32 prosent til 107,80 kroner.

Eltek kollapset
For det gjeldstyngede teknologiselskapet Eltek ble dagen spesiell. Selskapet meldte i dag at det skal hente mellom 200 og 250 millioner kroner i en rettet emisjon.

Det er eksisterende aksjonærer og potensielle nye aksjonærer som vil få muligheten til å tegne seg i emisjonen. Tegningskursen er satt til 1 kroner per aksje og det er en rabatt på 80 prosent sammenlignet med siste omsatte kurs før emisjonen ble kjent.

Nyheten førte til kollaps i Eltek-aksjen, som endte dagen ned 70,89 prosent til 1,47 kroner.

Tandberg Data ble dagens vinner på nyheten om at de har fått ytterligere to OEM-avtaler. Investorene sendte kursen i TAD opp med 23,86 prosent til 1,09 kroner.

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley