Motstanddyktige lakselus

Medisinen som skulle knekke lakselus virker ikke lengre.

31.03.08 08:46

Ifølge NRK er det ved et oppdrettsanlegg i Trøndelag nå påvist at medisinen som skulle ta knekken på lakselus ikke lenger virker.

NA24 - din næringslivsavis

- Det kan bli en katastrofe for villaks og sjø-ørret at lakseslus har blitt motstandsdyktig mot medisin, sier Janne Solli som er direktør ved Direktoratet for Naturforvaltning til NRK.

Nærmest helt resistente
Lakselusa som borer seg gjennom skinnet og begynner å spise på laksen, er allerede et problem som koster oppdrettsnæringen flere hundre millioner kroner. Med oppdagelsen av motstandsdyktige lakselus kan problemet ifølge NRK bli enda verre.

Nye prøver fra to oppdrettsanlegg viser nemlig at lusa har blitt motstandsdyktig mot en av de viktigste medisinene som blir brukt for å ta knekken på den. Dersom det blir for mange lus på en laks, så dør den.

- Ved det ene anlegget har forskerne funnet at deler av lusebestanden er motstandsdyktig, ved det andre anlegget i Trøndelag er situasjonen atskillig verre, sier professor i fiskehelse ved Universitetet i Bergen, Frank Nilsen til NRK.

Ifølge Nilsen er lakselusene ved det sistnevnte anlegget nærmest totalt resistente mot kjemikaliet som skal knekke lusa. Marerittet for bransjen er nå en spredning av den resistente lusa til andre anlegg og til villaksen og sjøørret. Utviklingen kan en ny medisin kan ta inntil 10-13 år, ifølge Solli i DNF.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag