*Nettavisen* Økonomi.

Mottar gullpensjon - og er i full jobb

Foto: Trond Lepperød

Eks-politimenn tjener dobbelt så mye som de gjorde i jobb.

21.04.12 12:32

Arvid Ask (65) og Odd Hilt (60) har begge karrierer i bergenspolitiet bak seg. Nå hever de full pensjon og jobber samtidig som selvstendige næringsdrivende. Kombinasjonen pensjon og jobb gir dem en inntekt som er dobbelt så høy som de tidligere mottok som politimenn. Det skriver bt.no torsdag.

- Noen slutter i politiet og begynner i en vanlig jobb. Andre starter eget firma. Slutter du som 57-åring i politiet, kan du ha ti gode år i en annen jobb, kanskje enda lenger hvis helsen holder, sier de to til bt.no.

Sammen med fire andre pensjonerte etablerte Ask og Hilt ERG (Etterforsking og Rådgivnings Gruppen) i 2010. Uten særlig markedsføring har de fått en rekke oppdrag, både fra private og enkeltpersoner.

Mens pensjonsreformen skal få flere av oss til å jobbe lenger, gjerne til vi er 70 år, kan flere yrkesgrupper nyte godt av ekstra lav pensjonsalder. I tillegg til politiet har yrker som offiserer i Forsvaret og brannfolk en særaldersgrense på 60 år. Har de lang nok tjenestetid, som Ask og Hilt, kan de gå av allerede når de er 57. Det vil si ti år før ordinær pensjonsalder.

Samtidig har disse yrkesgruppene relativt høy forventet levealder. Mens prester topper listen, med en forventet levealder på 81 år for menn, kan polititjenestemenn forvente å leve til de er 78,5 år, militære i 77,2 år og branntjenestemenn i 76,6 år.

Dette står i kontrast til yrkesgrupper uten særordninger, som drosjesjåfører, som i snitt lever nesten ti år kortere enn prestene. I kvinnedominerte yrker i helse, omsorg og renhold er det også vanlig med særaldersgrenser, men den er på 65 år. De må altså jobbe fem år lenger enn politi- og brannfolk, skriver bt.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.