NA24.no

Mr. Clean i søla

Foto: Reuters/Scanpix
Sist oppdatert:
Elliot Spitzers avgang var uunngåelig. En moralist må ha moral.

(NA24-KOMMENTAR): Onsdag trakk Elliot Spitzer seg som guvernør i New York etter at han var avslørt som kunde av luksusprostituerte.

Det er selvsagt sensasjonelt i seg selv når en ledende politiker blir avslørt som horekunde, komplett alle detaljer, fra avlyttede telefonsamtaler til MySpace-bildene til den prostituerte «Kristen».

Men for fullt ut å forstå dramaet i denne saken, må man se på Spitzers bakgrunn.

Angrep Wall Street
Spitzer ble kjent som statsadvokat. Han ble Mr. Clean og The Sheriff of Wall Street fordi han gikk løs på uærlighet og grådighet i finansbransjen på en måte knapt noen andre har gjort.

Han avslørte hvordan meglerhusene skrev rosende analyser og prakket overprisede aksjer på kunder, mens de internt lo av de samme aksjene. Han avslørte at fondsbransjen lot de beste kundene bryte regler og berike seg på bekostningen av øvrige andelseiere.

Han gikk også løs på Richard Grasso, daværende sjef for New York-børsen, for en overstadig lønnspakke. I denne sammenhengen børstet han støv av en lite brukt lov om lønn for ledere av ideelle organisasjoner, noe børsen den gang var.

Spitzer ble en helt blant folk flest, og fikk historisk høy oppslutning da han stilte som guvernørkandidat.

Bølle eller hvit ridder?
Men samtidig skaffet han seg mange bitre fiender og kritikere. Mange mente han blandet de juridiske argumentene med en god porsjon moralisme. Andre påstod han brukte trusler og lekkasjer til mediene for å oppnå saftige forlik, og at hans mange saker derfor sjelden endte i retten.

Ett eksempel er tidligere styreleder i meglerhuset Goldman Sachs, John Whitehead. Han skrev et leserbrev hvor han kritiserte Spitzers for å forhåndsdømme Maurice Greenberg, tidligere sjef for forsikringsselskapet AIG.

Ifølge Whitehead førte dette til at følgende telefonsamtale fra Spitzer: - Mr. Whitehead, det er nå krig mellom oss, og du har avfyrt det første skuddet. Jeg kommer etter deg. Du kommer til å betale prisen. Dette er bare begynnelsen, og du vil betale dyrt for det du har gjort. Du kommer til å ønske at du aldri hadde skrevet det brevet.

Også andre har hevdet at de ble truet av Spitzer og hans folk. Det er neppe noe dårlig tips at det dukker opp enda flere nå når Spitzer ikke lenger er en maktperson.

Saken har også politiske overtoner. Spitzer er demokrat, mange av dem han angrep republikanere.

Ufattelig
Spitzer skaffet seg altså bitre og mektige fiender, og han krydret jussen med moralisme og tøff taktikk. Mange hadde et horn i siden til ham. Derfor er hans opptreden ekstra uforståelig.

En ting er at han trolig har brutt en eller flere lover, selv om han kan komme unna med en mindre forseelse. Men dobbeltmoralen er det viktigste. Det var ikke bare Wall Street som fikk smake pisken fra statsadvokat Spitzer. Han gikk også etter organiserte prostitusjonsringer. Og som guvernør var han med på å skjerpe New Yorks prostitusjonslovgivning.

Dessuten er det ganske åpenbart at han satte seg i stor fare for utpressing. Og så er det den rene dumheten i det hele. Den tidligere økokrim-bekjemperen falt for egne våpen.

Foreløpig vet vi ikke om noen tipset politiet om saken, men den offisielle versjonen er i alle fall at saken begynte på grunn av bekymringsmeldinger fra banker som reagerte på mystiske pengeoverføringer. Deretter ble det satt i gang full overvåking av Spitzers telefon og e-post. Dette var teknikker han kjente godt fra sin tid som statsadvokat.

Spitzer skal ha all ære for sin kamp mot råttenskap i finansbransjen. Men han er nå avslørt som en mann som ikke klarte å sette grenser, og i ettertid ser man nok også disse tendensene i hans hyperaggressive taktikk som statsadvokat.

Are Slettaner tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Gjedrems troverdighet
Mugabes oppskrift på fiasko
Fri oss fra USA
Ti år med oljefondet
Skattesystem som KISS

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere