NA24.no

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Mørke skygger på børsen

Sist oppdatert:
Skuffelser i kø ga en trist månedsavslutning på børsen.

Fredag ble ble innspurten februar unnagjort. Det endte med knall og fall i en uke og måned som har vært preget av ny internasjonal usikkerhet.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Volatil uke
Utviklingen har på Oslo Børs har vært volatil hele uken, og etter sterk oljedrevet oppgang torsdag var det full revers fredag.Skuffende kvartalstall fra norske selskaper, fallende oljepris og stor usikkerhet om den økonomiske tilstanden i USA sendte hovedindeksen ned 2,11 prosent til 214,64 poeng.

For uken som helhet steg imidlertid hovedindeksen 1,56 prosent, mens status for februar viser en nedgang på 4,96 prosent.

Ny usikkerhet rundt bankene
Faren for at en ny systemkrise for bankene skal oppstå som følge av at tilliten igjen forsvinner har nok en gang kastet en mørk skygge i markedene. Utsikter til større tap for bankene og spekulasjoner om manglende kapital har rammet flere av de største internasjonale bankene. Rykter om at myndighetene vil overta bankene og at en nasjonalisering vil skje på bekostning av øvrige aksjonærer har også lagt en demper på handelen, og spekulasjonene rundt tilstanden til det gigantiske finanskonsernet Citigroup har skapt stor usikkerhet i finansmarkedet i det siste.

Fredag ettermiddag bekreftet Citigroup spekulasjonene om at de vil omdanne preferanse aksjer til vanlige aksjer, og det betyr at myndighetene strammer grepet rundt det vaklende konsernet. Denne nyheten, bidro sammen med nye svake amerikanske BNP-tall til å senke stemningen på finansmarkedene.

Bedrøvelige realøkonomiske tilstander
Motoren i verdensøkonomien hoster og harker - ja, de fleste vil nok hevde at det er langt mer alvorlig enn som så - og det skaper usikkerhet i mange segmenter.

LES MER:Full brems i USA

Det ser vi blant annet på råvareprisene.

Etter sterk oppgang i oljemarkedet torsdag falt oljeprisen nok en gang tilbake fredag. Da Oslo Børs tok helg ble et fat nordsjøolje med levering i april omsatt for 44,65 dollar fatet. Det er en nedgang 4,06 prosent fra torsdagens sluttnotering.

Nedgangen sendte StatoilHydro-aksjen ned 2,32 prosent til 118 kroner.

Råvarer ned
Ifølge Dow Jones Newswire har Goldman Sachs også nedgradert Norsk Hydro til salg fra nøytral. Norsk Hydro-aksjen stupte fredag 8,25 prosent til 22,80 kroner.

Heller ikke gjødselkonsernet Yara slapp unna fredag. Aksjen falt 4,13 prosent til 151 kroner som dagens nest mest omsatte aksje. For uken som helhet er imidlertid status nærmest uforandret.

Slaktoffer
Ukens slaktoffer har imidlertid vært John Fredriksens bulkrederi Golden Ocean- Selskapet har tidligere gitt et klart signal om at de trenger å styrke egenkapitalen. Misligholdte avtaler og kunder i store betalingsproblemer har gjort at de ikke får inn de pengene de hadde regnet med. Det har medført at kontantkassen er i ferd med å tømmes.

Les mer: Fredriksen-rederi snart tom for penger og Tror Fredriksen-selskap kan gå konkurs

Dette ble bekreftet da selskapet la frem sitt resultat etter fjerde kvartal torsdag, og behovet for ny egenkapital betyr at de må be aksjonærene om penger. Det er ikke populært og er ikke garantert å bli lett å gjennomføre.

Disse forholdene har gitt Golden Ocean-aksjen nedtur på nedtur denne uken. Fredag falt aksjen 10,45 prosent til 1,97 kroner. For uken som helhet har aksjen falt utrolige 50,50 prosent.

Schibsted-smell
At flere av aktørene i mediebransjen er i vanskeligheter er ingen hemmelighet.

For mediekonsernet Schibsted fortsatte nedgangen i fjerde kvartal. Minus 2,07 milliarder kroner ble fasiten når siste kvartal var lukket. Dette var langt svakere enn ventede minus 1,81 milliarder kroner, ifølge estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans.

Og det var ikke bare siste kvartal som var trist lesning for konsernledelsen. Fjoråret sett under ett ble heller ikke oppmuntrende. Fra et overskudd før skatt på drøye milliarden i 2007 til et minus før skatt på 684 millioner kroner for 2008.

- Konsernet hadde i fjerde kvartal et driftsresultat før inntekt på tilknyttede selskap på 80 millioner kroner (EBITA 221 millioner kroner). Korrigert for nedskrivninger og restruktureringskostnader i effekter i forbindelse med tilknyttede selskaper var EBITA (driftsresultatet før avskrivninger) 62 millioner kroner, heter det i meldingen.

Driftsresultatet før avskrivninger var altså bedre enn ventet, etter at analytikerne i snitt ventet minus 6 millioner kroner i EBITA-resultat i fjerde kvartal. Det er altså nedskrivningen på 1,5 milliarder kroner som har slått verre ut enn ventet.

Aksjen falt 1,54 prosent til 41,50 kroner.

Sevan stormet frem
Sevan stormer fredag frem på børsen etter at selskapet har fått inn et bud på en av de sylinderformede produksjonsenhetene. Den finansielle situasjonen gjør at de nå vurderer tilbudet.

I forbindelse med sin resultatpresentasjon opplyser Sevan at de diskuterer og vurderer ulike former for å styrke kapitalbasen. Det inkluderer blant annet salg, delvis salg og sales-leaseback av enhetene. Nå har de fått inn et tilbud på å selge den ene enheten. De opplyser ikke hvilken enhet det dreier seg om eller hvem som har fremmet budet.

I fjerde kvartal fikk Sevan et underskudd før skatt på 63,9 millioner dollar mot 26,2 millioner dollar i tilsvarende periode året før. Driftsresultatet viser et tap på 78,3 millioner dollar mot 31,9 millioner i driftsunderskudd i fjerde kvartal 2007.

Sevan-aksjen steg fredag 14,14 prosent til 6,54 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere