NA24.no

Mørke utsikter for norsk økonomi

Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
De dårlige tidene kommer, og de blir forverret av at husholdningene heller vil spare enn å bruke.

Oslo (NTB): Forbrukerne ruster seg for dårligere tider, ifølge Finans Norge. De kommer, bekrefter NHO. Og de blir forverret av at husholdningene heller vil spare enn å bruke.

To omfattende undersøkelser som ble presentert tirsdag bekrefter nå de samme, tydelige tendensene; norsk økonomi vil oppleve en kraftig oppbremsing, drevet av redusert privat forbruk og etterspørsel, vedvarende fall i boligprisene og lavere aktivitet hos de største, norske leverandørene til petroleumsindustrien.

LES OGSÅ: Regner med lavere lønnsvekst

Det betyr at neste år blir det tyngste for norske bedrifter på fem år hvis NHOs prognoser for 2014 slår til.

Finans Norge må så langt tilbake som til 1994 for å finne større forsiktighet blant forbrukerne.

I forventningsbarometeret til Finans Norge svarer de aller fleste av oss at de vil betale ned gjeld, eller sette penger til side på andre måter, framfor å bruke dem på reising, oppussing og kjøp av brune- og hvitevarer.

- Lavere forventninger ledsages av en rekordhøy sparevilje. Forbrukerne tilpasser seg de økonomiske forventningene. De er i en sterk økonomisk situasjon selv og bruker denne muligheten til å forsterke sine økonomiske buffere i påvente av dårligere tider, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge til NTB.

NHO venter bråstopp
Blant over 2.000 medlemsbedrifter i NHO er bildet om mulig blitt enda dystrere enn da forrige kvartalsrapport om konjunkturforventningene ble lagt fram. Det ligger an til en kraftig oppbremsing i norsk økonomi, konkluderte avdelingsdirektør Dag Aarnes under pressekonferansen der rapporten ble presentert.

Han pekte blant annet på at andelen til de største norske leverandørbedriftene, er blitt så mye mindre at det får makroøkonomiske effekter i Norge.

Men for de andre negative driverne legger han skylda på bankene – eller rettere sagt den rødgrønne regjeringen, som han mener innførte strengere kapitalkrav til bankene for raskt. Det har de to siste årene ført til en markant strengere utlånspraksis i bankene, både overfor husholdningene og bedriftene.

- Strammere utlånspraksis fører til at husholdningene låner mindre og etterspør mindre, sa Aarnes på tirsdagens pressekonferanse der han redegjorde for konklusjonene i rapporten.

Aarnes poengterer imidlertid at før eller siden vil bankene ha nok kapital, og da vil de begynne å kjempe om andeler igjen.

Tror på egen økonomi
Det er først og fremst troen på landets økonomi som er på sviktende grunn, blant folk flest. Forbrukernes tro på egen økonomi er fortsatt høy, ifølge FNO-undersøkelsen som er tatt opp av TNS Gallup. Flere måneder med økende arbeidsledighet og fallende boligpriser er de viktigste faktorene bak frykten for dårligere tider. Kreutzer mener frykten er velbegrunnet.

- Det er en tydelig oppbremsing i økonomien, og sånn sett er dette et uttrykk for en underliggende realitet, svarer Kreutzer på spørsmål om frykten for dårlige tider kan være overdrevet.

Bildet som framkommer i forventningsundersøkelsen synes å samsvare godt med det som har framkommet i andre undersøkelser om den økonomiske situasjonen. Nylig avlyste handelsbransjens organisasjon Virke forbruksfesten i desember, industrien ser mørke skyer i horisonten selv om den svake kronen gir et pusterom akkurat nå og i boligbransjen snakker meglerne om til dels drastiske fall i prisene.

- Vi er ikke forsvarsløse mot dårlige tider
Statsminister Erna Solberg (H) sier at regjeringen ikke er forsvarsløs mot dårlige tider. Hun mener budsjettet er godt tilpasset en utvikling der næringslivet ser mørke skyer i horisonten.
- Svaret på utfordringene er å styrke konkurransekraften. Det ligger under hele budsjettet. Derfor er det avgjørende å prioritere riktig. Skattelettelser og et løft for kunnskap og kompetanse er viktige grep, sa Solberg i finansdebatten tirsdag.

Hun mener at forliket med KrF og Venstre nettopp øker konkurransekraften, både på kort og lang sikt. Regjeringen vil også tette hull i det sosiale sikkerhetsnettet.

- Utsatte grupper får mer. Helsekøene blir kortere. Kapasitet hos private tas i bruk for å dekke behov som ikke det offentlige kan klare, sa Solberg.

Stoltenberg advarer mot økte forskjeller
Arbeiderpartiets parlamentariske leder Jens Stoltenberg mener at Solberg-regjeringens budsjett for 2014 er første skritt på en utvikling som vil skape større forskjeller i Norge.

– Det synes ikke så veldig godt i dette budsjettet, men det viser en retning der forskjellene blir systematisk større. Vi mener at små forskjeller er et samfunnsgode i seg selv, sa Stoltenberg i finansdebatten tirsdag.

Skattekutt for de rike og påstander om økte forskjeller var den røde tråden i innleggene til nær sagt alle Ap-representantene under debatten. Finanspolitisk talsmann Jonas Gahr Støre slo an tonen helt på starten av dagen.

Stoltenberg beskyldte Frp for å bryte valgløfter i stor stil.

– Tiden etter regjeringsskiftet er gått mindre ille enn jeg fryktet, men det er fordi Frp bryter sine løfter, repliserte Stoltenberg, da Gjermund Hagesæter (Frp) ville vite hvordan han synes tiden har vært siden valget.

Stoltenberg listet opp det ene området etter det andre der han mener at regjeringen fører en «umoderne» politikk og går fra sine løfter: Skattepolitkken, familiepolitikk og oljepengebruken.

– I familiepolitikken blir det dyrere barnehager, kutt i pappapermen, utvidet kontantstøtte og videreføring av skatteklasse to. Dette er ikke noe nytt, men nå har Høyre flertall for å innføre denne politikken, advarte Stoltenberg.

Han framholdt at regjeringen «med kirurgisk presisjon» setter inn tiltak som vil hemme integrasjonen av familier med utenlandsk opprinnelse, der mor er hjemme og far jobber i arbeidsmarkedets ytterkant, ofte med dårlig lønn.

– For slike familier blir det mindre lønnsomt å jobbe, sa Stoltenberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere