NA24.no

Foto: Fotograf: Roald, Berit (Scanpix)

Mørkerødt på børsen

Sist oppdatert:
Det var langt mellom lyspunktene på Oslo Børs

Oslo Børs falt kraftig torsdag. Fallet begynte rundt lunsj onsdag, etter at børsen hadde nådd årets høyeste nivå, og kursene fortsatte ufortrødent nedover torsdag. Hovedindeksen endte ned 2,38 prosent til 348,91 poeng i dag.

Det er også markante fall på de internasjonale børsene. Markedene har klare tegn til høydeskrekk etter den voldsomme oppturen siden i vår.

I Oslo ble det minustall for absolutt alle de 20 høyest verdsatte selskapene. Nedturen var jevnt fordelt, men mest av de store falt DnB Nor, som endte ned 4,2 prosent til 65,45 kroner. Banken melder at generalforsamlingen godkjente den planlagte fortrinnsrettsemisjonen. Aksjen vil handles uten rett til å motta tegningsretter fra og med i morgen, fredag.

Minst dårlig gikk det med Fred. Olsen Energi, som sluttet ned marginale 0,3 prosent til 233 kroner. Statoil falt 1,9 prosent til 143,20 kroner.

Pengelens
Torskeoppdrettsselskapet Codfarmers har hatt store nedskrivninger på biomassen og sørger for et stort underskudd i på resultatet i tredje kvartal. Driftsresultatet før nedskrivningene viser også et massivt underskudd ettersom inntektene svikter. Lavere pris og lavere volum gir lavere innekter.

Aksjekursen endte ned 21 prosent til 1,84 kroner.

Det er flere andre skuffelser blant selskapene på børsen. Seismikkselskapet Reservoir Exploration Technology gikk med store underskudd i tredje kvartal. Driftsinntektene er halvert sammenlignet med det foregående kvartalet. Vel så ille er det at selskapet sitter med 0,7 millioner dollar i kontanter etter at de har hatt en negativ kontantstrøm på over 6 millioner dollar i tredje kvartal. RXT er i gang med en omfattende restrukturerer gjelden, og håper å få konvertert obligasjonslån til aksjer. De venter også å få et positivt kontantbidrag knyttet til to eksisterende kontrakter i Nigeria og Brasil.

Kursen ble sendt ned 4,50 prosent til 1,91 kroner.

Les mer: Skuffende for RXT

Det er imidlertid ikke bare skuffelser. Oljeserviceselskapet BW Offshore viser klar bedring på driften selv om bunnlinjen er blitt svekket. Det er tap på finansielle instrumenter som har gitt resultatsvekkelsen. Aksjen steg 13,3 prosent til 8,50 kroner.

Les mer: Bedre drift for BW Offshore

Nio Security ble børsvinner, med en oppgang på 23 prosent til 3,20 kroner. Det skjer etter en melding om refinansiering.

Les mer: Nio får inn penger

Oppover gikk det også med Hurtigruten. Aksjen steg 14 prosent til 4,90 kroner etter at det ble kjent at Trygve Hegnar er valgt til styreleder. Det var fredag det ble kjent at Hegnar hadde kjøpt en stor post i rederiet.

Les mer: Har tjent 113 millioner på fire dager

Bulket hit og dit
Bulkrederiene svingte som vanlig mye. Ratene i markedet har vært sterkt stigende i høst, og aksjekursene har steget markant de siste dagene, selv om det er langt igjen til nivåene fra toppene i 2007.

Les mer: Heftig bulkhøst

Torsdag ble bildet for disse aksjene blandet, for å si det mildt. Belships steg 18 prosent til 10,60 kroner, Jinhui falt 2 prsoent til 23,70 kroner og Golden Ocean endte ned 10 prosent til 10,05 kroner.

Oljefall
I oljemarkedet bidro den ukentlige oljelagerrapporten til å sende oljeprisen noe opp onsdag, men etter at dollarkursen har styrket seg så har prisen på råolje kommet ned. Torsdag har den amerikanske referanseoljen WTI så langt falt 2 dollar til 77,58 dollar fatet.

Fra USA kom det flere makrotall torsdag. Bildet var generelt ikke langt unna forventningene og kan vanskelig forklare dagens børsfall.

Les mer: 505.000 ba om dagpenger og Fed-indeks bedre enn ventet og Stadige tegn til bedring

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere